Mizilul arde

Îmi vine greu să descriu deprimarea în care s-a scufundat Mizilul. Prăvăliile au storurile trase. Drapelele sunt în bernă. Covrigarii dau marfa pe degeaba, grăbindu-se spre casă, unde au a se tângui. Câinii urlă a jale. Pe străzi copii plâng de ţi se rupe inima. Din zece în zece metri, de copacii de pe marginea străzii atârnă câte un spânzurat. Clopotele bisericilor bat întruna vestind vremuri de restrişte.

Într-un colţ de parc un bătrân îşi sărută pentru ultima oară nepoţelul care nu se poate opri din plâns, apoi îşi  trage un glonţ în tâmplă. Fecioarele orăşelului ( atâtea câte mai sunt) merg încolonate spre mânăstire. Zugravii au uitat de preferinţele muşteriilor şi zugrăvesc totul în negru. La difuzoare răsună neîntrerupt acelaşi cântec de jale. În faţa primăriei, toate notabilităţile sunt adunate, în haine cernite, îndreptându-se în şir indian spre eşafodul amenajat în grabă. Urcă pe eşafod şi fără multă ceremonie îşi petrec ştreangul de gât, sărind apoi în gol, unul după altul. Mehmet, investitorul străin, a închis şaormăria. Şi-a scos covoraşul în faţa prăvăliei şi se închină spre Mecca, pentru ultima oară, înainte de a-şi tăia venele.

Oraşul întreg e afundat în crâncenă disperare. Vestea a lovit acolo ca un trăznet: Cătălin Avramescu nu mai candidează ( uninominal carevasăzică) la Mizil. Iar mizilenii nu au cum îndura vestea cea grea. Cătălin Avramescu nu mai candidează deloc. Depresia mizileană va cuprinde patria. Parol !

44 thoughts on “Mizilul arde

 1. Se pun totzi in coloana shi merg in marshul disperarii catre Bucuresti, sa’l convinga sa se razgandeasca. Ce forta! Cata lume! Ce emotzii puternice!

  Andreea, ai legatura…

 2. Si eu am fost pe punctul sa-mi tai venele!
  Dar m-am linistit cand am aflat ca de la ciolanul Cotroceni nu pleaca, deci nu ramane muritor de foame! Hi! Hi!

 3. Deja investitorul rus, ala cu rulmenti din piata, a vorbit cu Sasha, nu va spun cine e, sa aduca o racheta nucleara mai dezafectata ca s-o detoneze cu ajutorul pompierilor in mijlocul orasului, langa statuie.

 4. @ Arhi
  Nu ştiu de unde e Ruxi. Dar disperarea asta pare contagioasă, gata să cuprindă naţia.

  @blue
  Başca autobuzele organizate din timp.

  @Dan Şelaru
  E groasă. Nu vine nimeni să-l roage să se răzgândească?

 5. Disperarea a ajuns şi în Nord- Vest. Cei care nu şi-au tăiat încă venele s-au adunat cu căruţele gata să o ia spre Mizil. Başca au mai făcut rost de voluntari de lângă graniţă…

 6. @Arhi
  Nu sunt din Mizil , dar intentionam sa-mi bag o viza de flotant!
  S-apoi, baiatul ne reprezenta in Parlament pe noi toti. Toata tara ar trebui sa fie in doliu. Hi!

 7. Sa dezbata D.Diaconescu problema.Lazarus sa transmita in direct de la Mizil,zaluda cu capul infasurat in prosop,Ildiko,sa ghiceasca viitorul luminos al Avramescului,Magda Ciumac sa le cante de dor si jale mizilenilor.Mai rau de atat nu se poate.

 8. Dom’le, auzisem io ceva, da’ nu credeam să fie chiar aşa un dezastru. Păi trebuie luate măsuri urgent, până nu-i prea târziu. Ce ziceam? Ah, da, să dăm alarma, să dăm de ştire la tot poporu’. Şi pen’c-acu’ mă gândesc că nu mai e timp, o să dau ştirea şi la Resboiu, ăăă… la Intersecţii voiam să zic.

 9. @arsulici
  Nu e timpul pierdut !

  @ c
  Eu cred că se vor sesiza pedelicii. Şi vor ieşi mizilenii cu un apel disperat.

  @marius
  Aliatul super-bisericos al zeusului !

  @ dadatroll
  Da’ are consistenţă.

  @ Cârcotaşu
  Cum ziceam… musai se vor mobiliza sufletele sfâşiate din Mizil şi vor cocli un apel.

 10. baiatu’ ala, avramescu, si-a facut-o cu mana lui. poate traieste insa cu speranta ca daca si-o baga, si-o scoate (candidatura, desigur…) ii creste notoritatea si, cine stie…

 11. hai ca pana la urma dete perdeau ciutacu.daniil(nu sihstru)ii zise pas matrozului despre care aflai in eseara asta de la prigonitul ala mic,cum ca nici nu se exista mai impartial

 12. @ C
  Uite că şi-a mai adus aminte cineva de “o sută şaptezecişicinci de minute la Mizil” – un reportaj fabulos, pe care nu îl pomenesc suficient de des. Te salut.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.