De prin vechime

Moshe, istoric serios, e dedat cetitului şi scotocelii prin hârţoagele cele vechi. Şi uite aşa îmi vine cu o minunăţie de text de la 1928. Spre pildă şi luminare.

La Fundu Moldovei. 1928 (1)

Din ancheta Stahl – Gusti

Familia

– Trăiesc bine femeile la casa lor?

…………

-Şi mai bine şi mai rău, după cum dă Dumnezeu.

– Jidanii tare trăiesc bine între ei, şi Nemţii. Şi românii doar dacă n-or bea dar dacă bea-i mai rău. Dar făr băutură tare se mai iubesc. Era vestit în toată lumea, ce bine trăia satul nostru înainte de răsboiu, la Austria. De când o venit slobozenie de divorţ dela România e mai rău. Cum nu se înţeleg iaca se despart, şi stau mult cu procesul, şi care n-are parale stau aşa. Înainte dacă se afla că omul îşi bate femeea căpăta „strof” mare. Era tare „diţiplină” la Austria, tare frică mare. Amu i-o lăsat pe oameni mai în voia lor. ….. Pentru femeile care n-au băieţi amu e mai bine la România. La Austria dacă muria bărbatul, pe femee o scoteau din casă, şi din avere îi dădeau un sfert în bani. Amu femeea ia o jumătate, şi nici afară din casă n-o dă. I tare bine.

Cultural

Andronic Herlea, om cu patru clase gimnaziale, cunoaşte latina, greaca, germana şi polona, toată literatura română clasică şi oarecum cea modernă. Om foarte spiritual, vesel, beţiv (cf. propriei lui declaraţii, anchetatorii au aflat ca de fapt bea rar şi era cum se cade), cu idei bine stabilite despre toate lucrurile. Se supranumeşte însuşi Rasputin şi are o concepţie de morală cu totul naturală. Merită să fie cercetat.

Ilie Pomuhaci despre calătoria la Ierusalim

A fost la Ierusalim cu excursia cea mare a Mitropolitului Bălan acum doi ani. A văzut „pirămidele” şi „finseul” cel mare şi Marea Moartă. A văzut „mupăul lui Tutănkomen” dela Egipt. A văzut mumii. Ştie că sunt îmbălsămaţi fărăonii. În pirămide n-a indrăsnit să intre, că-i ducea nişte negrii şi-i era frică să rămână acolo.

8 thoughts on “De prin vechime

 1. Ma intreb , ce cautau jidanii acolo, in Fundul Moldovei ?
  Ori ii mancau pe localnici in cur si aveau nevoie de asa specialisti proctologi…..

 2. @Mordechai;scuze, dar n-am rezistat:
  Cosmarurile lui Traian

  Intr-o dimineata frumoasa de primavara, dupa cateva nopti de amor nereusit, in ciuda tuturor tehnicilor folosite de ea si a unei cantitati impresionante de afrodisiace combinate cu Viagra si vin moldovenesc “Puterea Ursului”, Lenny isi ia inima in dinti si-l intreaba pe Romeo de Basarabi:

  – Traienele ce-i cu tine, ce ti s-a intamplat iepuras, oare nu-ti mai plac, sau ai gasit pe altcineva?

  – Nu comoara ochilor mei, nu tu esti problema ! Problema este ca, de cand si-a anuntat Crin candidatura la presedentie, noapte de noapte, atunci cand reusesc sa atipesc un pic, am acelasi cosmar, care pur si simplu ma scoate din minti si ma secatuieste de puteri.

  – Povesteste-mi dragule ce visezi, poate gasim impreuna o solutie !

  – Pai se face ca dupa ce voi pierde alegerile in toamna, voi reveni la meseria mea, ocazie cu care pe o furtuna naprasnica voi naufragia pe o insula locuita de un trib de canibali al carui sef este Crin. Dupa ce acestia ma gasesc, ma leaga cu mainile la spate de un copac, pentru ca a doua zi sa ma faca ciorba de porc si sarmale. In vis se face ca toata noaptea ma rog la Dumnezeu sa ma scape de belea si atunci cand orice speranta pare pierduta, din ceruri se aude o voce tunatoare care mi se adreseaza:

  – Traiane vrei sa scapi?

  – Da Doamne, multumescu-ti ca mi-ai auzit ruga, spune-mi ce trebuie sa fac.

  – Traiane, trebuie sa belesti p..a!

  – Pai cum Doamne, nu pot, am mainile legate la spate.

  – Nu-i nimic Traiane, dimineata cand tribul condus de sef isi va incepe dansul ritual in jurul tau, prinzi un moment in care Crin este cu spatele la tine si-i arzi un sut in fund.

  Zis si facut, a doua zi totul decurge conform planului, Traian profita si-i trage un sut in fund lui Crin, la care se aude din nou vocea:

  – Ei bine Traiane, ai vazut cum ai belit p..a!

  Mai multe si mai sprintare, puteti citi aici:
  http://marcus64.wordpress.com/wp-admin/
  sa fiti iubiti
  marcus

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.