Misterul candidaturii neanunţate

2801

Într-o discuţie recentă cu un amic m-a trezit în incomoda şi deloc familiara postură de apărător al lui Băsescu. Şi mi-am zis ca puşcăriaşul la prima experienţa ghei: păi, hai s-o facem şi pe-asta.

Amicul, altfel respectabil analist politic, era peste măsură de indignat, socotindă că toată tarantela băsesciană cu “uite candidatura, nu-i candidatura” e lipsită de moralitate. Ne-am aprins la discuţie în ciuda evidentei inadecvări. Ce legătură există între morală şi politică? De fapt, acum îmi dau seama, am ratat tocmai acest subiect, cel care merita cu adevărat discutat. Sigur, politica poate fi imorală, dar niciodată amorală. Asemenea politicienii. Pentru că politica îşi autonormează o moralitate distinctă, cu limite flexibilă şi morfologie variabilă. Iar dacă morala aceasta este excentrică, de multe ori exterioară chiar, moralei comune… asta este şi din vina noastră. Dar cum spuneam asta este o discuţie ratată. Şi inutilă. Ca orice discuţie despre moralitate în societatea românească actuală.

Revin la discuţia iniţială. Nu găsesc nimic incorect în dramoleta montată de “divizia fum şi oglinzi” a armatei băsesciene. Şi nu văd de ce telenovela candidaturii sale ar fi mai imorală decât revărsările de mici şi bere. Oricât de mult l-aş detesta pe Băsescu nu am cum să îi contest dreptul de a-şi juca propria carte aşa cum socoteşte el mai potrivit. Atâta vreme cât nu ieşim dintre zăbrelele legii. Oricum, ar trebui să fii pur şi simplu imbecil ca să îţi imaginezi că omul nu va candida. El se află de multă vreme într-o zgomotoasă şi nu întotdeauna onestă campanie electorală. Iar în perioada din urmă o face cu şi mai mare ostentaţie. Distincţia dintre el şi ceilalţi este că el nu recunoaşte că se află în campanie electorală, că suma gesturilor sale recente poartă acest nume. Ba mai mult, pentru a naşte simpatie, pentru a-şi mobiliza armata adoratorilor a montat această dramoletă. Sau aşa pare la prima vedere…

Aşa pare spun. Pentru că adevărata păcăleală se află altundeva. Şi abia aceasta este mare porcărie, despre care trebuie să vorbim. Băsescu va candida. Este mai presus de orice dubii. Iar toate gesturile lui, tot umbletul prin ţară, toate ieşirile la presă, toată zgomoteca şi pârţoteca e campanie electorală sadea. Motivul real pentru care Băsescu nu îşi admite şi nu îşi anunţă încă această candidatură este altul: Băsescu îşi face campanie electorală isterică şi costisitoare pe banul public! Folosind resursele statului! SPP, SRI, armate de consilieri, sinecuri pentru susţinători-plătite din banii publici, un guvern gata să reacţioneze promt la orice măsură populistă contabilizabilă în voturi pentru cârmaci etc. etc. etc. Toate acestea pe bani publici! Aceasta este adevărata distincţie dintre el şi contracandidaţi. Şi acesta este singurul motiv pentru care nu recunoaşte că va candida. Nu încă. Iar atunci când îşi va anunţa candidatura şi i se va reproşa tocmai această epuizare a resurselor statului în folosul său electoral, omul va zâmbi candid şi cu inocenţa perfect jucată va spune: pe atunci nu ştiam dacă voi candida sau nu!

Acesta este marele şi sulfurosul mister. În rest toată încruntarea şi aplecarea sfătoasă a analiştilor de seară e doar o probă de adâncă şi nevindecabilă prostie.

11 thoughts on “Misterul candidaturii neanunţate

  1. Misto analiza! dar in ceea ce-l priveste pe Basescu, nu stiam ca il detesti! … sau ti-a scapat gandul nerostit. Credeam ca avem aceeasi abordare usor epicurianistica …

  2. Da, corectă analiza. Sigur că jocul de-a “candidez-nu candidez” l-au practicat şi alţi preşedinţi în funcţie, că n-a descoperit el apa caldă. Dar campania pe bani publici este imorală, ca să nu spun mai rău.

  3. @Mordechai: omu’ este ata de nesimtit si atat de blindat la cur, de nici acolo nu-l doare, incat nu cred ca ar putea fi afectat in vreun fel de atare reprosuri. Si culmea este ca, in banu’ public respectiv, nu-si face numai lui campanie ci si cacanarilor aflati primii la rand, la pupat de cur basescian. Pe Iliescu au vrut sa-l suspende, doar pe motiv ca a aparut la o lansare a candidatilor psd (cred ca asta a fost motivul), pe cand nenorocitu’ asta de patru ani este si-n proprie campanie si propedele, iar pulimea considera ca este mai mult decat normal.
    sa fii iubit
    marcus

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.