Trecerea de pietoni

Sunt, în genere, un şofer cuminte. Nu tai banda continuă, nu o iau peste linia de tramvai, nu confund şoselele cu pistele de formula 1, port centură de siguranţă şi în oraş şi dau prioritate ca la regulament. Pe lângă chestia asta mai am şi pretenţia că sunt zdravăn la cap şi că nu mă încearcă în niciun fel xenofobia, rasismul sau alte apucături de genul ăsta. Sau aşa am crezut.

S-a întâmplat aşa: am văzut cuplul acela în vârstă pe trotuar. Ezitau să traverseze, deşi erau la trecerea de pietoni. Când m-am apropiat bătrânelul a pus piciorul pe carosabil şi s-a oprit. Am oprit şi i-am invitat să traverseze. Mi-au mulţumit din priviri. Era trecere de pietoni, aveau prioritate. Nimic deosebit. Nu făcusem nimic deosebit.

Câteva sute de metri mai încolo o altă trecere de pietoni. Un ţigan cu nevasta şi puradelul. Am încetinit. Ţiganul a coborât şi el pe carosabil. Am calculat că e loc destul pe banda a doua aşa că am trecut mai departe. “Lasă că aveţi pe unde trece” mi-am spus. Abia mai încolo am realizat că şoseaua era aceeaşi. Banda a doua exista şi acolo unde le-am dat prioritate vârstnicilor de mai înainte. Şi mi-am dat seama că, într-un mod parşiv, prejudecăţile lucrează. Mi-a fost ruşine. Şi pentru prima dată m-am întrebat dacă, fără să îmi dau seama, prejudecăţile rasiste nu au un cuib ascuns şi prin mintea mea. Ştiu sigur că nu. Sigur nu. Mereu am fost sigur că nu.

Morala o trageţi voi.

20 thoughts on “Trecerea de pietoni

 1. Ha, ha … imi aduci aminte de maneaua pe care o pregatise Adi Minune pt. Nati Meir.
  Da, fiecare din noi avem prejudecati, mai mari, mai mici, asta este. “Adevarurile” noastre sunt reprezentarile noastre si ne batem pentru ele fiindca sunt “ale noastre”, asta e.
  Intreb: sa nu fi fost, oare, mai degraba, o chestiune legata de varsta? Batranii, pensionarii, se misca mai greu, au reflexe mai lente etc., tiganul era tanar etc. Intreb doar…

 2. esti maretz moshule, tu ai curajul sa spui lucrurilor pe nume…
  si ai intuit la mare fix (asta dak nu cumva stiai in mod sigur) faptul ca omul de rand e influentzat de catre mass-media si cam tot ce inseamna cultura… de la manea si muzica pana la ziar, carte si lap-top….
  mesajele subliminale sant cu duiumul, prosti (in sensul de neinstruiti) sant pe toate drumurile… stiai ca companiile de advertising au ca “asigurare” sloganul “in Romania, nici un mesaj subliminal nu e risipit, toate ajung la tzinta!” nu e vorba de educatie, e vb de MANIPULARE, si cei care o fac – o fac foarte constiincios… e nevoie ( spun ei) de un popor bolnav de sindromul de turma, e nevoie de un popor care e gata in orice moment sa se divida pe motive etnice sau “culturale” sau mai stiu eu de care…

 3. Sa zicem ca ai in tine, inradacinat, un acut simt de ocrotire al celor mai in varsta. Trecutul, si mai ales amintirea parintilor nostri, ne marcheaza profund.
  Aia a fost o scapare, nu cred ca a fost ceva voit.

 4. Batraneii nu vad bine, si ai simtit nevoia sa-i protejezi. In plus ei nu s-au repezit cu tupeu pe trecerea pietoni obligandu-te sa opresti ci ti-au dat timp si posibilitatea de a alege. Satra e sprintena si obraznica aproape intotdeauna si nepasatoare, iti sar in fata si nu iti dau sansa sa alegi. Eu am prostul obicei sa ma port cu cei din jur la fel cum se poarta si ei cu mine, poate si tu procedezi la fel: nu e discriminare ci “respect pe cine ma respecta”.

 5. Trebuie sa fie un talc in ce spui domnia ta si am sa astept deslusirea dar,prin ce anume s-a facut delimitarea,cum ai dedus ca este altfel si mai ales ca e tigan?,sau ce importanta avea ca unul este tanar si celalalt batran?
  Legea scrisa trebuie sa fie una,iar aia nescrisa mai abitir .Daca prima este impusa ,cea dea doua vine din interior si tine de factori extrem de intimi…
  zic si eu ca prostovanu…

  spedy/15/03/2010

 6. Respect maxim, moshule, pentru ca esti in stare sa marturisesti ca umbli cu standarde duble cand este vorba de minoritarii ciocolatii. Uf, daca nu ar fi experienta de viata personala cu comportamentul minoritarilor, chiar am crede ca suntem xenofobi intoleranti. Noroc ca experienta exista, altminteri am cauta justificarea in alta parte.

 7. Nu cred că a fost vorba de rasism… Ai acordat prioritate cuplului în vârstă, firesc, şi apoi ai observat că eşti în întârziere şi ai profitat de faptul că ai loc să treci, câştigând astfel câteva secunde….

 8. Raspunsul este in text “lasa ca va descurcati voi sa va strecurati”…
  asta este perceptia in general despre tigani: jmekeri, se descurca ei… nu simtim nevoia sa le dam protectie cum o simtim pentru un cuplu in varsta.

 9. Bun, prieteni. Am citit răspunsurile voastre. Da, poate am simţit nevoia “să-i protejez pe cei vârstnici”, dar spedy a observat ceea ce era de observat.
  Avem o lege. Care ne obligă să dăm prioritate pietonilor, la trecerea pentru pietoni. Dincolo de asta nu ar mai trebui să existe discuţie.

 10. e doar o chestiune de respect, dupa cum a mai observat cineva, pt ca toti tanjim, intr-o tara unde omul de rand e bataia continua de joc a multora, sa fim respectati si sa respectam la randul nostru… din pacate, involuntar, platim tributul nostru…eu una, cand ii vad, desi constient chiar nu am nimic cu ei, nu ma pot opri din a-mi strange poseta langa mine si a o proteja…
  deci, a cui e vina ca actionam in acest mod?
  si eu chiar ma consider o femeie cu toate tiglele pe casa…

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.