Cărţile şi traficul

Am primit link-ul acesta şi mă grăbesc să-l dau mai departe. Se întâmplă la New York. Acolo unde cărţile au oprit traficul. Traficul rutier. Pentru puţină vreme. Şi pentru că erau întinse pe asfalt, nu pentru că  mărul cel mare ar fi fost năpădit de o epidemie de citit.

Incontestabil, gesturile astea au simbolistica lor. Dar, tot mai des, mă întreb dacă nu cumva ne lăsăm, tot mai des, vrăjiţi de lucruri fără sens, de demonstraţii inutile de o clipă, de tâlcuri uşoare şi recuzită plăcută ochiului. Toate întâmplările de genul ăsta îşi propun “să atragă atenţia”, ” să tragă un semnal de alarmă”, ” să trimită un semnal”. Nimeni nu îşi propune să schimbe nimic. Doar ne trimitem semne. Ne facem unul altuia cu mâna din spatele decorurilor interesant montate. Un soi de exhibiţionism elaborat. Care nu-şi propune să schimbe nimic, doar să arate că noi suntem mai cu moţ.

Altfel, desigur… frumoase fotografii. Frumoasă întâmplare.

11 thoughts on “Cărţile şi traficul

 1. Vorba aia: defapt nimeni nu incearca niciodata…

  Despre incalzirea gloabala, despre ora pamantului si despre cum devin oamenii “eroi, artisti, etc.” dupa moarte o sa se vorbeasca mult si bine. Despre cum sa fim mai buni and so on.

  Vorbe in vant.

 2. De acord. Totusi eu cred ca semnele astea, lipsite de impact pentru unii dintre noi, pot influenta o gramada de lume (si americanii au masele lor). Cam in acelasi mod in care iPhone a cucerit piata chiar din pre-lansare: nu fiind un produs superior, ci prin publicitate masiva, prin “hype”. Daca le toci non-stop ca telefonul X e o noua revolutie in domeniu, vei avea coada de kilometri la lansare – fara ca oamenii aia sa il fi vazut sau atins vreodata macar. Similar, daca le luminezi frumos cartile pe strada si le zici in mod repetat pana la obsesiv cat de “cool” e sa citesti e posibil sa dea iama in carti. Asta cred ca incearca ei sa faca – si bine-ar fi daca ar reusi. Oricum efectul pe retina e placut, zic eu.

 3. Părerea mea este că dacă un singur individ a fost influenţat profund şi într-un mod pozitiv de acţiune, atunci a meritat.

  Ca voluntar prin multe onegeuri, am compensat idealul adolescentin de a schimba lumea prin dorinţa de a schimba o mică parte.

  Un clişeu vechi mai spune “fii tu schimbarea pe care vrei să vezi în lume”.

  A trecut vremea revoluţiilor. Acum strigăm şi întindem o mână în tăcere, singuri şi timid. Poate…

 4. iata un subiect care poate imbogati paleta blogului.
  Dario Fo a avut ideea, intr-o piesa de-a sa, sa-i puna pe hoti sa intre in greva. Rezultatul? Politia s-a rugat cu cerul si pamantul a revina,pentru a avea si ei de lucru.
  Nu imbratisati ideea unei greve generale a mass media de a mai reflecta viata politica a tarii macar pentru 30 de zile?
  Subiecte sunt destule. Hai sa-i ignoram?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.