Şcoala de acari şi asistente medicale

Până acum nu am scris niciun rând despre tragedia de la Giuleşti. Nu aş fi rezistat tentaţiei de a politiza drama de acolo. Iar lucrul ăsta mi se părea nepotrivit. Cum nepotrivită mi s-ar fi părut şi despicarea firului în patru, băgarea în seamă şi secreţia de înţelepţeli pornind de la moartea unor copii. Am socotit că justiţia trebuie să îşi facă datoria. Punct.

… Punct pe naiba!

Justiţia şi-a făcut treaba, nu datoria. S-a rezolvat. O asistentă e de vină. Cumnata lui Jack Spintecătorul, nepoata lui Nosferatu, eleva lui Mengele. În buna tradiţie românească a cautării acarului Păun. Pe lângă asta mai văd şi nişte intransigenţi de prin presă cărora li se inflamează nervul intransigenţei. Că asistenta nu avea voie să părăsească incinta nici dacă năvălea peste ea Katrina căcărilor.

Aflu apoi, de la televizor, că la acest moment 25 de medici şi asistente veghează asupra celor 5 bebeluşi care au supravieţuit tragediei. 25! La Giuleşti o singură amărâta de asistentă trebuia să se ocupe de 15 bebeluşi!  Mai aflăm că, în aceeaşi secţie, ar fi trebuit să fie cel puţin 3 asistente. Dar nu se poate, că e austeritate.

Să ne înţelegem: mă calcă pe nervi nesimţirea din sistemul sanitar. De cele mai multe ori asistentele cer palme. Atenţia lor depinde, ca la partid, de cotizaţie. Indolenţa  lor, de multe ori, e fără pereche. În cazul acesta, culpa asistentei există, fără doar şi poate. Dar nu ea este vinovata pentru întreaga tragedie. Nu asistenta este cauza incendiului. Nu asistenta are parandărături cu cei care instalaseră aerul condiţionat. Nu asistenta a blocat posturile. Nu asistenţa e cauza subfinanţării sistemului.

Astăzi vorbim despre criza din sistemul sanitar, pentru că au murit nişte copii. Periodic mor copii şi periodic vorbim despre “criza din sistemul sanitar”. Vorbim periodic despre criza din învăţământ, despre poliţişti tălâmbi sau corupţi, despre starea infrastructurii rutiere, despre … Şi vom mai vorbi. De fiecare dată rămânem cu vorbitul sau ni se oferă jugulara acarului Păun, spre satisfacerea nevoii de sânge.

Dacă vrem să vorbim despre problemele din sistemul sanitar trebuie să căutăm alt ton şi să privim în altă parte. Ce ne mai miră că în acest sistem reducerile de personal se fac aiurea, fără nicio logică, ignorându-se procedurile medicale şi regulile elementare? Am dat sistemul de sănătate pe mâna contabililor. Iar ei atât ştiu. Şi mor copii. Iar când mor copii, într-un sistem bolnav, ne repezim să îi lapidăm pe cei care au reuşit să supravieţuiască în acel sistem, în loc să-i belim pe cei care au distrus sistemul.

Avem o asistentă trimisă în judecată. Pentru culpa de a fi lipsit 12 minute. Pentru că în cele 12 minute a izbucnit un incendiu. Şi pentru că în incendiu s-a produs o nenorocire. Şi promisiunea că urmărirea penală ar putea fi extinsă. Nu e aşa că după asta sistemul nostru sanitar va funcţiona brici?

P.S. Tonomatu’ zice şi el la fel:

“Asistenta aia NU a dat foc reanimării şi NU a cârpit cu mânuţa ei cablul aerului condiţionat. NU are în fişa postului nici paza unităţii medicale, nici stingerea incendiilor, nici actele de eroism.”

8 thoughts on “Şcoala de acari şi asistente medicale

 1. Eu mă simt mai în siguranţă pe stradă acum că au încuiat-o preventiv. Când mai prind câte un violator, un criminal, sau chiar un găinar care-ţi mangleşte din buzunar îi cercetează în libertate, pentru că aceştia nu reprezintă un pericol iminent pentru societate. Însă asistenta, da! Dacă mă operez şi nimeresc pe patul, pardon.., salonul, pardon.., aripa de spital pe care e ea de serviciu 25 de ore pe zi şi lipseşte cumva mai mult de 30 de secunde de lângă mine, nu risc să mă omoare prin neglijenţă?

  Bravo domnule procuror Elodia! Să curăţăm ţara de oameni care nu pot munci suplimentar suficient cât să acopere genunea căscată în sistem odată cu plecarea masivă a cadrelor, la invitaţia politicoasă a preşedintelui. Muncă gratis, evident! Hulpavii naibi, nu s-ar multumi cu 300 de euro ca domnul Videanu!

 2. […] Aşa că “acariţa Paun” va plăti, ea singură, şi pentru cei care au adus “sistemul” în stare “să facă omor de om”! În cazul ăsta de bebeluşi. Ori ea nu-i deloc singura vinovată. Eu cred ( ca nespecialist) că sînt alţii la fel de vinovaţi, ba chiar cu o vină mult mai mare. Si nenea Victor Ciutacu zice cam la fel. Şi rabbi Mordechai. […]

 3. Foarte bine zis, are o parte din vina, dar sa auzi ca vor s-o linseze parintii si ca risca sa faca puscarie e prea mult. Citeam ce a pus arhi pe blog, scrisoarea adevarata si emotionanta trimisa de o colega asistenta si reactiile din comentarii, romanii se hazardeaza mereu in tot felu de afirmatii aberante: “da` daca era copilu` tau?”, “da` asistentele iau spaga” (desi nu o cunosc pe respectiva si poate ea nu a luat in viata ei un ban in plus/nici eu nu o cunosc, ipotetic vorbind nu poti sa generalizezi, dar romanii o fac in cazurile tragice, daca salva pe cineva era “o asistenta care” dar daca alta ia spaga sunt “toate asistentele”) revin ca am divagat si am si pierdut siru`, deci toti se hazardeaza in afirmatii in necunostinta de cauza “ca sigur a lipsit mai mult si ca in alte zile si mai mult” si asa mai departe, bine ca nu a venit nimeni cu ideea sa fie arsa pe rug la universitate, ca ar fi fost multi de acord. Si asta cu: “daca era copilu` tau?” spusa de altcineva care este la fel de neimplicat (nefiind nici el unul dintre nefericitii parinti) mi se pare o trasatura caracteristica prostiei romanesti si nesimtirii fara limite. Imi dau seama ca e greu pentru parinti (de fapt nici macar nu imi dau, tocmai de aia nu tre` sa ne bagam) si nici nu as vrea sa fiu in locul parintilor si nici al asistentei. Trist ce s-a intamplat.

 4. Aveam un amic, mare membru PDL, care avea o firma de achizitii, montaj, intretinere si reparatii instalatii de climatizare. Dupa ce au castigat alegerile locale cei “15.000 de specialisti ai PDL” intro localitate d’a noastra, nu spun care, amicul meu a fost intrebat de seful filialei din localitatea respectiva :”ba, tu ce vrei sa te fac? consilier sau sa-ti dau de treaba?” “De treaba, s’traiti” zice amicul meu. Si s-a pus pe treaba. Mai exact pe emis facturi lunare, de zeci de mii de lei (RON), pentru intretinerea, repararea, inlocuirea instalatiilor de aer conditionat si climatizare de la aproape toate institutille de stat din judetul respectiv. Atat! Pe emis facturi… ca pe la institutiile respective nu calca decat ca sa le inmaneze facturile. Care facturi era umflate. Rau! Umflate pentru ca, dupa scaderea TVA si a impozitului pe profit, jumatate se ducea la partid. La negru! Fara acte, fara nimic!…
  Nu vreau, Doamne fereste sa acuz PDL-ul de ceva! Insa ceea ce spun aici e real pentru ca si eu eram direct implicat, intrun fel : eram contabilul firmei amicului meu!

  Asa ca, sa nu va mire daca maine, poimaine, mai citim prin ziare ca a mai luat foc vreun spital, vreun camin de batrani, vreo gradinita, vreo agentie de ocupare a fortei de munca sau, mai rau, vreun consiliu judetean!

 5. Da´de Teo Trandafir mai stie cineva ceva?
  Ca ea a intrat in Parlament sa se lupte pentru copilasi, pentru sa fie mai bine, etc, etc…

 6. Din punctul meu de vedere cred ca sistemul trebuie revigorat de principiu de la cap…nu de la coada…deoarece e deja imputit..parerea mea, de ce nu se fac controale inainte de intamplarea unor tragedii precum cazul nefericit din maternitatea Giulesti?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.