La o ţigară, după moţiune

Fâsul moţiunii de cenzură era nu doar explicabil, dar şi uşor de anticipat. Doar marii naivi se puteau lăsa prostiţi de afirmaţiile celor doi lideri ale opoziţiei (Ponta: mai avem nevoie de două voturi; Antonescu: dacă două voturi lipsesc, le-am rezolvat eu venind încoace). Ponta şi Antonescu au reuşit să dizolve credibilitatea opoziţiei. Au încercat să opună minciunii şi nesimţirii actualei puteri, propria minciună şi nesimţire. Şi au pierdut. Nu doar un vot pe moţiune, ci şi credibilitatea.

Ce invocă liderii opoziţiei? Că prezumtivii trădători din PDL nu au mai trădat? Asta era? Pe asta se bizuiau? Strategie tâmpită şi păguboasă, aşa cum s-a şi văzut. Am spus-o şi nu încetez să repet: celor din opoziţie le lipseşte capacitatea de negociere. Voturile de care aveau nevoie se puteau obţine cu uşurinţă de la grupul minorităţilor şi de la UDMR. Nu au ştiut să le obţină. Inepţia supremă a fost atinsă de Ponta şi Antonescu atunci când promiteau că vor construi, în cazul adoptării moţiunii, o majoritate constituită din PSD, PC, PNL şi… UDMR. Deşi UDMR explicase răspicat că nu va susţine moţiunea. Cu toate astea Ponta şi Antonescu erau gata să răsplătească UDMR pentru loialitatea faţă de… Boc, cu participarea la o teoretică viitoare guvernare! Sigur, argumentul era dat de aritmetica parlamentară. Principiile devin inutile.

Nu cred că au existat vreodată voturile despre care pomeneau Antonescu şi mai ales Ponta. Nu cred că au existat ocultele înţelegeri invocate cu o prostie deloc surprinzătoare de către Ponta. Iar dacă acele înţelegeri au existat şi nu au fost respectate, Ponta este obligat să le divulge. El are obligaţia de a fi loial faţă de miile de nenorociţi pe care i-a chemat în stradă, pe frig şi ploaie, nu faţă de ipoteticii trădători care s-au răzgândit împotriva preţului. În lipsa unei explicaţii solide, cu nume şi probe, Ponta nu e altceva decât ceea ce se vede: un prostălău mincinos.

Crin Antonescu ar fi putut înţelege mai bine cum funcţionează mecanica parlamentară dacă s-ar fi ostenit să calce pe la Parlament şi cu alte ocazii.

Antonescu şi Ponta sunt, fără îndoială, cei mai slabi lideri pe care i-au avut vreodată PNL şi PSD. Pot articula fraze cu aparenţa coerenţei şi pot impresiona un număr de ornitorinci melancolici. Dar atât. În ce-i priveşte, până ieri, putea funcţiona prezumţia de onestitate. După întâmplările de ieri nu se mai poate vorbi despre aşa ceva. Am scris încă de acum o săptămână despre riscurile pe care şi le asumă opoziţia cu această moţiune.

Despre putere… ce mai e de spus? Am văzut, cu o zi înainte de votarea moţiunii, camioane cu jandarmi trecând dinspre Constanţa spre Bucureşti. Mi-a amintit de decembrie ’89. E greu să mai găseşti cuvinte care să descrie ticăloşia la care a ajuns partidul stat. Acum când pentru cetăţean devine limpede că mecanismele instituţionale de schimbare a puterii nu funcţionează, au rămas cele … neinstituţionale. Şi va fi o iarnă complicată.

Una peste alta, fâsul moţiunii a avut şi rostul ei. Pentru că putoarea pârţului ăsta a acoperit pentru o vreme duhoarea grea, de organism în descompunere, care domneşte peste ţară.

13 thoughts on “La o ţigară, după moţiune

 1. Drept ai, rabbi. Nincen negociere la ăştia doi! Cît de naiv trebe să fii să crezi că poţi face ceva fără unguri? Cu alea 7 % sau cît au, ei fac şi desfac. În interesul lor, desigur.
  Şi aşa va fi şi pe viitor, atîta vreme cît un singur partid n-o poate pune de-o majoritate! Lucru nu prea de dorit, în opinia mea.
  Banzai!

 2. Lucrurile stau, vorba halucinant-obsesiva a Paulei Rusu, ‘in felul urmator’: s-ar zice ca astea doua baieti (mi-a placut ‘lideri ale opozitiei’) joaca unul rolul bufonului, celalalt al prostului. Atata perfecta tampenie nu se poate manifesta spontan!!! Prea e totul pus cu mana. Voiau ei sa treaca motiunea cum imi doresc eu o boala de piele.

   1. In orice caz, cu toata istetimea de baiat-care-impusca-nota-fara-sa-invete a lui Antonescu, il regret pe Tariceanu. Asa necharismatic, asa greoi cum e el, cel putin nu i se pot pune in carca gafe si esecuri ca asta. Parca s-a dovedit mai reliable ca Tinkerbell asta.

 3. E foarte tragica aceasta concluzie a ta. Pentru ca ne lasa cu ce? Cine va iesi in fata sa se lupte cu Basescu in urmatoarele alegeri, cu PD-L-ul? Care e liderul schimbarii? Tragic.

 4. Fi-v-ar Stana De Pustie, Nenorocitii Dracului!

  Pe model de BUCOVINA scris cu-ovine sus pe deal,
  DICTATURA scris-a Flutur cu-alte oi de carnaval.
  Oile de la Putere, turma tampa si cuminte,
  Nu voteaza la Motiune, ordin de la presedinte.

  Generalu’ lu’ Izmana, Udrea si sogoru’ ungur
  Sunt platiti dulai de paza, maidanezi baciti de Flutur.
  Pentru ca nicio mioara, dobitoaca prin nascare
  Sa nu aiba vreo idee si sa iasa din tipare.

  De lup e tinut poporul, jigarit si vai de el,
  Flamanzit si-adus la groapa de nebunu’ marinel.
  Lup nevrand sa se infrupte din mioarele tampite
  Asteaptand doar o lucire de la oi pe post de vite.

  Totu-i in zadar se pare, Parlamentul e o stana,
  Furnizor de legi furate de o fufa, fosta zana.
  Jalnicele dobitoace avand gandul doar la iarba,
  Figuratie vor face dand romanului in barba.

  Cu-asa oi si-asa Putere infipt-adanc cu dintii-n jilt
  Am putea, cu mic cu mare, sa ne descheiem la slit
  Si-n diluviu de urina sa-necam acesti ratati
  Care zilnic ne trateaza ca pe niste retardati.

 5. Rabbi
  unde nu-i stat democratic si de drept, cam cum crezi ca se pot rezolva lucrurile? In mod pasnic si democratic?
  Nu fi naiv…

 6. Moţiunea a picat în mare parte pentru că nu a vrut PSD-ul să treacă. Cert e că liberalii, cu foamea în gât, s-ar fi riscat la o guvernare. PSD în schimb nu vrea la guvernare, pentru că trebuie să fii niţel nebun sau flamând rău de tot să îţi asumi conducerea unei ţări în criză, în derivă, sărăcită şi cu coaiele strânse în pumnul FMI şi mai ales, cu oamenii în stradă. Aşa că până la anul cel puţin, pot să facă ei la moţiuni până le ies ochii, una pe zi, că nu se întâmplă nimic.

 7. Savuroasa tigara de dupa…
  Cat despre camioanele cu jandarmi de la Constanţa spre Bucureşti, o alta marturie:
  In ziua respectiva, o colega de serviciu este sunata de nepotul ei, jandarm in Constanta. Acesta ii spune ca au fost adusi in Bucuresti, in Piata Constitutiei, ca este frant de oboseala, ca nu intelege ce se intampla acolo, ca s-a strecurat in parc pe o banca…

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.