Cum procedăm?

Acum câteva zile scriam despre “Gânditorul” de la Hamangia şi valoarea de simbol pe care, socotesc eu, am putea-o preţui mai mult decât o facem. În mod esenţial, prin textul acela încercam să propun ceva mai mult decât o imagine, un simbol, un logo sau naiba mai ştie ce abţibild piaristic. Era vorba mai ales de o invitaţie la un model de gândire, un îndemn la re-evaluarea criteriilor. Reacţiile nu au lipsit. Au existat cetăţeni, din populaţia blogosferei, care m-au anunţat tăios: bă, nu susţin ideea, deşi e mişto, că nici tu nu ai susţinut cutare campanie a mea! Au fost apoi experţii în P.R. care mi-au livrat sfaturi preţioase despre cum trebuie concepută campania, cum trebuie viralizat mesajul, cam ce muzică trebuie aleasă, ce evenimente ar trebui create şi unde aş putea găsi… sponsori. Şi alte reacţii, de tot felul.

Chiar dacă am lansat ideea, nu sunt proprietarul ei, aşa cum nu sunt nici proprietarul “Gânditorului”. Nu invitam la o campanie condusă cu tot meşteşugul P.R.-ului, ci la o regăsire a sinelui mai profund. Iar cine se regăseşte în valorile pe care, socotesc eu, le simbolizează “Gânditorul”, nu are de completat nicio cerere, nu trebuie să se înscrie nicăieri, nu trebuie să facă niciun marş. E suficient să îşi spună : fac parte din poporul lui. Atât. Chiar nu cred că demersul nostru trebuie împins în direcţia unei campanii zgomotoase, vulgare.

E suficient că mulţi dintre noi şi-au aşezat deja pe blog imaginea “Gânditorului”, mărturisindu-se: Fac parte din poporul lui. Şi eu pregătesc un astfel de banner pe care îl voi aşeza aici. Ba, în ce mă priveşte, mi-am pus în gând să îmi fac şi câteva tricouri cu imaginea lui. E o opţiune personală, nu vreau să convertesc pe nimeni. Dacă însă într-o bună zi voi descoperi că puzderie de bloguri poartă imaginea lui, desigur, am să mă bucur să aflu că fac parte dintr-un popor mai numeros.

Mai este, totuşi, ceva. Ceea ce reprezintă “Gânditorul” este ceva mai mult decât o imagine. Mai mult decât o bucată de lut prefăcută de mâinile celui care a frământat-o într-o mică minune.  E ceva mai mult decât un artefact care a străbătut mileniile. E, aş spune, cu teama care te încearcă atunci când foloseşti vorbele mari, zenitul spre care nu  încetăm să privim, de milenii.

Am promis că vom mai vorbi despre toate acestea. Şi vom mai vorbi. Periodic, împreună cu voi, îmi propun să… cum să formulez eu asta? N-aş vrea să spun “să acordăm un premiu”, e nepotrivit. Să spunem atunci că periodic vom găsi, împreună, câte un vrednic membru al poporului său. Şi vom avea un mod de a recunoaşte asta.  Cred că Octavian Paler făcea parte din poporul lui.

E simplu. Sunteţi dezamăgiţi? Vă doreaţi o campanie aprigă?

25 thoughts on “Cum procedăm?

  1. Cum adică “Cum procedăm?”. Simplu, ni-l asumăm şi gata. Izvorul principal de drept este morala societăţii, de-aia nu poţi impune amenzi pentru aruncat gunoi pe stradă: 90% din români nu consideră aşa ceva fiind greşit, cel puţin nu în sinea lor.
    Revenind la gânditor, el nu trebuie promovat ca frunza sau băgat pe gât ca “land of choice” ori “dracula”. Dacă-l simţim şi-l conştientizăm ca al nostru, ca simbolul nostru, e va fi. Restu’ nu contează.

  2. Pai o idee buna ar fi sa convingi pe domnii de la MNIR sa puna statueta in cauza intr-o expozitie publica. Amu cateva saptamani am vrut s-o vad si eu pe viu, si ma gandeam ca e plecata prin oarece strainaturi (a fost plecata intr-un dur de vro 2 ani prin America, Anglia si Grecia pana la inceputu anului), dar cei de la muzeu mi-au spus ca e acasa, bine pusa intr-un depozit 😦

  3. ………<>

    Te rog sa-mi ierti nestiinta, dar ce inseamna “piaristic”. Nici DEX-ul n-a vrut sa-mi spuna. In rest totul e OK. Doamne ajuta!!

    1. Uite, asta chiar nu e neştiinţă. Cuvântul ăsta e o născoceală şi vrea să spună că e ceva referitor la P.R.
      Acum… dacă mă întrebi ce mama tigăii înseamnă de fapt P.R.-ul ăla… parol că habar nu am ce să îţi răspund. 🙂

  4. Pai eu fac parte din poporul lui de cand cumpar Super Sudoku si rezolv careuri cu un ganditor (cele mai usoare, rar le ratez), doi ganditori (cu conditia sa nu fie de Serban Punga, astea sunt taaaare intortocheate dar tot le dau de cap pana la urma) trei ganditori (sunt unele asa de usoare ca le-ar rezolva si unul din alt popor) sau patru ganditori (astea ar trebui sa fie cele mai grele, uneori insa pana si eu le rezolv). Ganditorii astia cer multa atentie si ceva logica. Atat.

  5. Cred că brandul de ţară ar trebui să ne reprezinte. Privindu-l să ne regăsim în el, dar şi celelalte popoare să ne recunoască, să zică fiecare pe limba lui: Da, bre, asta-i România!
    Intruneşte oare aceste condiţii Gânditorul de la Hamangia? Nu sunt foarte sigur.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.