De-a valma despre un meci frumos

Înainte de a vorbi despre meciul propriu-zis vreau să îi întreb pe cei de la TVR de ce televiziunea publică nu poate transmite meciurile naţionalei de rugby de la Cupa Mondială? De ce eu ( şi ca mine mulţi alţii) dacă nu sunt abonat RDS nu pot vedea meciurile decât butonând într-o nebunie online? DIGI Sport, canalul specializat al celor de la RDS nu e un autentic canal de televiziune, ci mai degrabă o şmecherie prin care compania încearcă să câştige abonaţii ( e dreptul ei să o facă!). Întrebarea pe care o pun e ca rujul într-o unitate militară, pentru că TVR, ca mai tot ce are legătură cu minunatul stat român funcţionează pe principiul “voi daţi banii şi gura!”.Nu cred că am să apuc ziua în care TVR va funcţiona aşa cum îi cere statutul, ca un serviciu public de televiziune.

Acum să revenim la meci. Mai exact la meciul de rugby România- Scoţia, care s-a întâmplat în dimineaţa zilei de sâmbătă, de la ora 4. N-am nici cel mai mic regret că am stat treaz până la acea oră, aşteptând jocul. Pasiunea mea pentru rugby nu e de ieri, de azi. Aşa cum cei mai mulţi dintre voi probabil aţi aflat, meciul s-a încheiat cu scorul 24-34. Adică scoţienii ne-au bătut, în cele din urmă, la o diferenţă de puncte. Pentru cine nu a văzut meciul rezultatul poate părea logic, surprinzătoare fiind doar diferenţa de scor – înaintea meciului cam toată lumea se aştepta la o diferenţă de scor mult mai mare, în favoarea scoţienilor.

Turambarr face şi el o cronică a meciului aşa că am să încerc să nu repet lucrurile care s-au spus acolo.

Mi-a plăcut atitudinea Stejarilor la intonarea imnului de stat ( pentru că subiectul “imn” tot a născut  discuţii zilele astea).  Mi-a plăcut concentrarea şi determinarea pe care am crezut că le găsesc pe chipurile lor. Nu mi-a plăcut cum am început meciul. Adică plini de trac – era mai mult evident- indecişi, ezitanţi. Aşa se face că după 20 de minute eram conduşi cu 15-3.  De la punctul ăla am început să jucăm altceva. Mai exact să jucăm ce ştim, renunţând la mingile trimise aiurea în tuşă şi mizând pe forţa grămezii, care ieri i-a rupt pe scoţieni.

Am reuşit în felul ăsta ca în minutul 23, după două eseuri, să -i conducem pe scoţieni cu 24-21. Chiuiam de bucurie! Am trezit tot blocul! Şi mi-a fost teamă că o să ne blocăm pe poziţii defensive. Ceea ce, din păcate, am şi făcut. O penalitate transformată de Patterson şi două eseuri au dus scorul final la 24-34.  Dar am jucat! Am jucat pe bune! Dacă nu ar fi existat lipsa de concentrare din primele 10-12 minute şi ultimele 7… Nu vreau să repet şabloanele cronicarilor sportivi, dar chiar nu ne-am făcut de râs. Meritam să câştigăm aseară? Eu zic că da. Puteam câştiga? Am arătat că da. Ce a lipsit? Concentrarea. Au mai fost ratările lui Dumbravă, schimbarea lui Tincu de pe final ( absolut fenomenal aseară!), care s-a simţit serios. Nişte erori de arbitraj pe finalul meciului ( arbitraj bun până acolo). N-o să dăm în boala românească de a o da pe arbitraj, că nu acolo a fost marea bubă, dar trebuie spus că la 24- 21 arbitrul a ignorat două obstrucţii consecutive, foarte evidente, la o minge de urmărire. Că la penultimul eseu al scoţienilor au fost mai înainte două off-side-uri trecute cu vederea de arbitru, iar la ultimul eseu un înainte. Şi nu, asta nse compensează cu faptul că în faza dinaintea celui de-al doilea eseu al nostru ( la care arbitrul n-a realizat că se impunea eseu de penalizare) a trecut cu vederea un off-side al nostru.  Dar am zis că n-o dăm pe arbitri.

Am fost foarte buni pe grămadă, dar ( Turambarr are dreptate) pulbere pe trei-sferturi. Boală veche a noastră. Slabi pe deschidere, dar puternici pe înaintare. Inconstanţi la placaj.  Mi-au plăcut Dumitraş, Lazăr şi Carpo. Ce să zic? M-am ofticat când, din 5 m în 22-ul scoţian, în loc să cerem grămadă am optat pentru şut pe buturi. Nu sunt de acord cu Turambarr că Dumbravă a fost varză, dar nici n-am de ce-l aplauda. De altfel, în repriza a doua, fix de pe partea de pe care a ratat Dumbravă, le-a dat pe alături şi Patterson. Ăsta e al doilea motiv de dezacord cu Turambarr. Nu-s de acord că “Patterson a dat la beţe ca metronomul”. Ce metronom e ăla, Turambarre? Patterson a ratat, ca şi noi, patru bucăţi. Ba s-a mai făcut şi de rahat cu un şut la firul ierbii ( nu eu i-am aşezat mingea!).

Una peste alta cred că băieţii merită aplaudaţi. Şi mustraţi pentru finalul ăla în care uitaseră că mai au de jucat. Am jucat cu scoţienii. Am jucat, n-am fost la vânat de autografe. Am avut mai puţine greşeli tehnice, am marcat două eseuri. Nu e de colo. Poate la meciul cu Argentina reuşim mai mult. De putut e clar că putem.

7 thoughts on “De-a valma despre un meci frumos

    1. Bre, la meciul cu Argentina nu găsim un loc unde să ne putem strânge să vedem meciul împreună? Acum un an era netul plin de pasionaţi şi pasionate de rugby piarizat… Acum… mucles.

      1. Daca s-a inchis crijma piarizata de rugby La Scinteia… 😦 Am trecut pe-acolo cu masina intr-o seara: bate vintu. Am vorbit si cu cei care o tineau la telefon: kaput. A mai ramas ca loc public unde sa fim siguri ca la televizor e rugby si nu Gabriel Codabita crishma de la Irish Pub, de pe Titulescu. Problema acolo este ca e o inghesuiala ca la Aprozar pe vremuri, cind baga portocale. E omor, plin de expati si fum, iar berea e scumpa. Stii tu vreo crishma proletara, unde sa suferim in grup?

  1. totusi, ne-au marcat ultimele doua eseuri plecand din jumatatea lor de teren. Jenant, sa nu poti pun un scotian jos din trei – patru placaje. eu, personal, nu am mai vazut asa ceva la meciurile la care ma mai uit. ce e drept, ma uit numai la granzi, nefiind asa un mare specialist sa prind subtilitatile jocului dintre steaua si dinamo.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.