Lenea la nea Stere

Cei doi gânditori sunt vărsaţi pe banca din faţa blocului. Nea Stere moţăie cu basca alunecată parşiv pe ochi. Nea Mătreaţă are un picior scăpat printre şipcile băncii şi o mână adormită în betelia nădragilor. Sunt răpuşi. De grija pentru soarta omenirii, de creşterea deficitului bugetar, de schimbarea polilor magnetici, dar mai ales de whiskey-ul de Făurei, de la cumnatul lui nea Mătreaţă. Relu Gâlceavă, zis Hidrofor, cumnatul lui nea Stere, este mare producător şi distribuitor de whiskey de Făurei fără timbru. Înainte a lucrat în comerţul exterior, pe relaţia cu Turcia, la Rulmentexport. Başca macrameuri. Blugi, gumari şi ciungă. Pe urmă a investit capitalul acumulat şi cunoştinţele despre evaziunea fiscală în cea mai impunătoare cârciumă din Făurei, care s-a numit, pe rând: “La dracu’ gol”, “Ţapu logodit” şi “Marilena Internaţional”. Marilena era sora lui nea Stere. Odată cu căsătoria, Hidroforul a transformat bodega în unicul cazino din Făurei. Cele două aparate de “mică-mare” au reprezentat, la momentul respectiv, un avanpost al tehnologiilor de vârf în Făurei.

În fine, povestea lui Relu Hidroforu e fascinantă, dar nu interesează acum. Revenim la cei doi cărturari, care zac răpuşi de cocârţul de Făurei. Printre băşini mai scapă câte un oftat, câte un râgâit sau câte o dâră de bale. Într-un târziu, nea Stere mormăie cu 10% din glas:

– Mătreaţă…

– Hă?

– Lene…

– Hă?!

– Mie…

– Îhî…

– … mi-e…

– Nasol…

– Aş fuma…

– Bagă…

-Lene…

– Păi şi?

– Bagă mâna icişa… la mine-n boz’nar…

Nea Mătreaţă se conformează. Bagă mâna în buzunarul de la piept al lui nea Stere. Rămân aşa, grohăind, vreme bună.

– Acu’ scoate o ţigară…

Mătreaţă se conformează.

– Ia, bă, şi bricheta…

– Am luat-o. Aprind ţigarea?

– Aprinde-o…

Durează ceva, dar într-un târziu reuşeşte.

– Am aprins-o.

– Acu’ suflă fumu’ spre mine…

9 thoughts on “Lenea la nea Stere

  1. Era bine ca postul sa fi aparut acum mai mult de 15 luni. Nu mai consumam inutil atata energie pentru a trage personal din tigara. Din pacate in august 2010 m-am lasat de fumat, dupa o campanie pro-tabac de 37 de ani.

  2. Bre al cui cumnat este Hidrofor al lui Stere sau al lui Matreata ca ma zapacesti ,Marilena sotia lui Hidrofor este sora lui nea Stere ,ma doare capul ca dupa o jumatate de visiki de Focsani cit am analizat ,da si Matreata este cumnat cu Hidrofor ,aoleu am gasit Matreata este casatorit cu sora lui Hidrofor ,gata am transpirat da m-am lamurit .Uhu ……

  3. Am sărit un “n” la intransigenţă…
    O corecţie, Rabbi, de se poate, de nu spune-i lui nea Stere să sufle fumul şi spre mine să-mi acopere roşeaţa, cumva …

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.