Lista lui Băsescu

Aseară, auzindu-l pe Traian Băsescu grăind despre “români”, “interes naţional” şi “binele românilor”, am avut sentimentul că privesc un dihor povestind despre trandafirii de Damasc ( doar trandafiri, fără Haissam). Românii, după Traian Băsescu, se împart în buni şi răi. Criteriul care defineşte, în acest caz, binele şi răul este el însuşi. El, Băsescu. Îi sunt supuşi, întinşi preş în faţa lui? Aceia sunt cei buni. Îndrăznesc să aibă propriile păreri, ba mai mult, să îl critice? Ei, bine, dragilor, aceia sunt români răi. Nu e nevoie de nuanţe, sisteme complicate de evaluare; e suficient criteriul Băsescu. Ca în religie: îl accepţi drept mântuitor sau eşti păgân!

Auzindu-l cum îl identifica pe Bogdan Chireac cu o “morsă competentă” ( sintagmă livrată, fireşte, de robul lui Dumnezeu Băsescu, Andrei Pleşu) mi-am amintit de un moment, acum câţiva ani, în care acelaşi Băsescu vorbea despre “avocatul ăla mic, agitat, cu capul mare”. Adică ridicolul Aurelian Pavelescu. Ei bine, între timp, Pavelescu a primit sfânta împărtăşania şi a descoperit dreapta credinţă, aşa că acum şi-a primit, din partea băsescului, dreptul la nume. Mi-am amintit apoi spuma de salivă cu care îl spăla Băsescu sistematic pe Ion Cristoiu, întru lepădarea de rău. Şi uite ce bine a prins: acum Cristoiu a devenit drept-credincios şi demn de a primi în studio icoana mântuitorului.

Lumea trebuie să fie tare uşor de înţeles atunci când operezi cu un unic criteriu: obedienţa faţă de Băsescu. Urmăriţi-i pe susţinătorii săi; ceea ce au a le reproşa lui Victor Ponta sau Crin Antonescu este, aproape invariabil, acel tip de gesturi pe care i le scuză, cu suspectă indulgenţă, lui Băsescu. Să fim bine înţeleşi, nu spun că Ponta şi Antonescu ar trebui cruţaţi! Dimpotrivă, nu văd de ce ar trebui să li se treacă lor cu vederea acele gesturi pe care le găsim inacceptabile la Băsescu. Totuşi, ce simplu e când Băsescu ţine loc de criterii. Lui Ion Iliescu, pe bună dreptate, nu i s-a iertat niciodată acel “măi animalule!”. Când vine vorba de Băsescu, aceia care s-au arătat de o maximă intransigenţa în privinţa lui Iliescu, devin îngăduitori şi melancolici, pentru că ghiftuiala maţului te face mult mai îngăduitor, nu e aşa?

Nu ştiu dacă Băsescu e chiar cel mai potrivit pentru a face genul ăsta de bancuri, legate de desenul fizionomic al cuiva. Nici recursul la zoologie nu cred că e un demers care îi face bine- e de ajuns să-i privim progenitura pentru a înţelege de ce. Cum noi nu am avut probleme să identificăm “morsa competentă” ( să mă ierte Bogdan) – epitetul “competentă” ne-a fost util- îl poftesc să încerce  şi Băsescu, la rându-i, identificarea supuşilor săi în următoarea enumerare:

sticlete isteric, bufniţă mondenă, dihor gângav, gânsac omniscient, ţestoasa dogmatică,   codobaturi melancolice, cucuvele joviale, berze emancipate, dihori sentimentali, curcani răzvrătiţi, viezuri autonomi, ciori colocviale, struţi nostalgici, capre isterice, porci elocvenţi, găini sedentare, oxiuri conspiratori, marmote neliniştite, gorile libidinoase, elefanţi indiferenţi, balene gureşe, bibilici solemne, mistreţi nervoşi, cameleoni inadaptabili, bursuci imparţiali, giboni iredentişti, cămile evazive, sticleţi flexibili, veveriţe anarhiste, potârnichi dedate retoricii complicate, crocodili filantropi, dinozauri diabetici, păstrugi indignate, calamari entuziaşti,  şopârle agitate, iepuri belicoşi, măgari imponderabili, ornitorinci evoluaţi, ţestoase ariviste, stăncuţe principiale, tenii ideologizate, coropişniţe metafizice etc.

Aştept identificarea. Cu nume şi grad.

Advertisements

17 Comments

Filed under Oy-oy!

17 responses to “Lista lui Băsescu

 1. Dawson

  Pora, care-i Pora? Ca mie-mi inspira Marge Simpson. Desi bietul personaj animat n-are nici o vina.

 2. Hait, maitre, am semnat cu echipamentul de acasa anterior – se poate corecta? 😉

 3. liliana radulescu

  Mai,dar le zici nu gluma!Merci,ma simt mai racorita!

 4. sandman

  Vreau repede o identificare pt Labaroiu, Tataru, Neamtu si Mistretul, ca de Toader, Oltean si Ungureni (amindoi), ce sa zic? :))

 5. Ce mi-e dor de-o traznaie din istorie marca Mordechai…Nu de alta, dar n-am o injuratura destul de groasa ca sa exprim scarba ce ma incearca. Ma duc la vot si gata, mai ales ca ma prinde la Madrid si nu mai stau sa caut consulate prin Europa, ca mi s-a decalat concediul cu o saptamana, nu mai vin spre casa pe 28 iulie, ci pe 4 august 🙂 Intai sa-l vedem plecat pe barca si apoi om mai vedea, zic.

 6. Base ??? .Poti sa ii spui labagiu si poti sa tragi apa !!. 😈

 7. Aniri

  Eu propun sa treaca si averea stransa in ultimi ani de guvernare:)

 8. cineva

  Toti astia enumerati sunt colonei clar! Lipseste insa din lista ta niste supuse uitate, sper, din graba: curve multe!

 9. Agatha

  Ca sa fie 31%, ati uitat maestre amoebele. Amoebele acceptante.

 10. Mazal Tov

  bre, m-am cam plictisit. macar matale d’ai mai schimba vinylul, e zgîriat rau

 11. Iliescu saracu na zis de cat Mai animalule si ce scandal a facut oameni si cum nu lau iertat saracu aproape nevinovat. Siau trecut atatia ani deatuncia. Mai mult de 15. Ca fost imediat dupa cea adus mineri sa le dea cu tarnacopun cap la nespalati aia dela Universitate.

 12. Ginsacul omniscient e Plesu?

 13. Ăsta da test de cultură portocalofilă aplicată …

 14. barbarul

  De urmarit reactia lu’ Chireac . Base a transmis semnalul de reactivare !

 15. droid04

  si uite asa Romania pune in aplicare Ferma Animalelor …
  O fi timpul sa revitalizam fabulele?

 16. Excelenta analiza Dv!
  Basescu a strans in jurul lui o camarila care sufoca Romania. Spre ca in 29 Iulie 2012 oamenii vor iesi la vot ca sa starpim din radacina raul!

 17. Fluieratorul

  Daaa, magari imponderabili… Asta-i cuprinde pe toti, nu-i asa? Weightless asses, ânes sans poids, burros sin peso, asini senza peso, schwerelos, Esel…

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s