Actele la control

L-am văzut. Din păcate m-a văzut şi el. Îmi face semn să trag pe dreapta. Scap o înjurătură printre dinţi şi trag pe dreapta. Să mă învăţ minte! Ştiu că aici există mereu un poliţist, am mai luat amendă de două ori, în acelaşi loc, şi nu mă învăţ.

-Actele dumneavoastră! îmi cere, pe un ton neutru, după ce se prezintă.

-Ce am făcut? fac pe prostul. Ştiu bine ce am făcut.

– Vorbeaţi la telefon!

Ştiam. Asta e. Mai dăm un ban la buget, că aşa e frumos. Încep să cotrobăi în rucsac. Îi dau buletinul şi caut şi restul actelor.

-Şi asigurarea, vă rog! îmi aminteşte.

-Şi asigurarea, şi asigurarea- mormăi. Îi dau teancul de acte, talon, permis, asigurare, chitanţa de la rovinietă. Am uitat ceva?

Se uită repede peste talon, apoi la permis şi cartea de identitate, comparând. Întoarce cartea de identitate. Se uită cumva la mine. Se mai uită o dată pe spatele cărţii de identitate. Apoi iar lung la mine. Îmi dă actele:

-Mergeţi şi nu mai vorbiţi la telefon în trafic.

-Mulţumesc!

-Conduceţi cu grijă! zâmbeşte.

Semnalizez. Pornesc. Ştiu ce a văzut, de ce am scăpat. Semnalizez, schimb banda, nu răspund la telefonul care sună. Ştiu de ce am scăpat. Ştiu. Ştiu şi de ce nu am scăpat.

31 thoughts on “Actele la control

 1. Mi se pare foarte corect. Nu sunt politist, dar o sa aplic si eu schema asta, adaptata posibilitatilor mele, de cate ori o sa am ocazia. 🙂

 2. Saru’ mana, coane Morde ! M-ai facut aproape sa plang! Mai am putin si candidez “incontra” lu’ draga Stolo’.

 3. Politia e cu noi!

  Am vazut asta si la coada la buletine. De obicei sunt apatici si obositi, deh, presupun ca nu-i usor sa lucrezi cand ai la ghiseu asemenea aglomeratie si cand razbat la fiecare scartait de usa nervii atator petenti fierti in camaruta aia imputita.

  Acum, in saptamana dinainte de alegeri, aveau aerul ca vor sa ne pupe pe frunte pe toti astia care ne inghesuiam la buletine noi.

 4. Daca tot ai adus asta in discutie. In urma unui sondaj de opinie in Romania, 53% sunt de parere ca comunismul a fost o idee buna dar prost aplicata. Ar fi interesant de corelat cele 53%, cu voturile de Duminica, nu credeti? As fi foarte curios sa vad o statistica de genul asta.

  1. 53% n-au cum sa stie ce-i comunismul devreme ce tismaneanu l-a acoperit sub tone de maculatura, iar basescu l-a teatralizat. mai trist e ca 47% nu stiu ce-i aia Securitate.

 5. “Conduceti cu grija!” insemna “Ai grija pe unde treci strada!”.
  Asa e-n viata. Intelegem ce ne place. Daca e asortat cu un zimbet.

  Va uitati la Animal Planet? Cel mai vesel locuitor al savanei e hiena. Si cel mai oportunist.

 6. Well, ce sa zic…ar trebui sa nu generalizezi deocamdata 🙂 Cel mai probabil a fost o alegere personala a individului si nu o politica de institutie 🙂 Sa fim moderat optimisti…

 7. Si eu care sincer ma ingrijoram ca s-ar putea intampla invers dupa toata tevatura asta cu plebicistul. Adeca sa faca invers, sa se uite pe spate si sa imi dea maximul amenzii… Acuma cum ti-e norocul, daca dai de unu care a boicotat iei amenda, daca e invers mai ai sanse

 8. ATENTIE: vand abtibilde cu “votat” – format standard, doar 5 ron/bucata. Te scapa de: politisti, soacre, mortii-vii. Rezultat garantat 😉

  @acub123: daca tot corelam, stii ca a fost un studiu – recent – care a relevat ca aproximativ 40% dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului ? Ia sa corelam noi acum cu referendumul din 29 …

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.