Par sau impar

E simplu: viaţă sau moarte! Nu e simplu? Cum nu e simplu? Viaţă. Moarte. Ce nu e clar? Două substantive.

Substantivul nr.1:

VIAŢĂ

Substantivul nr.2:

MOARTE

Vedeţi ce simplu e dacă lucrăm organizat, contabiliceşte? Substantivul nr.1 înseamnă respiraţie, copii, uneori zâmbet, cărţi, lumea. Substantivul nr.2 se reduce la logica florilor în număr par.

Acum hai să vedeţi cum lucrurile devin şi mai simple.

Şase luni. În doar şase luni cineva poate deveni un sinonim al substantivului nr. 2. Pentru că o boală cumplită poate reduce totul la asta, în doar şase luni. 6 luni. Un cancer plecat în galop poate câştiga un rămăşag cumplit, în doar şase luni.

Sau, tot în şase luni, cineva poate redeveni sinonim al substantivului nr.1. Poate deveni substantivul însuşi. Ştiţi care e diferenţa dintre numerele pare şi cele impare, într-un buchet de flori? O singură floare – aţi crede. Nu! Diferenţa e de 15.000 de euro, lunar, vreme de şase luni. Nu e revoltător?

Prieteni, în mai multe ocazii v-am cerut ajutorul pentru a salva vieţi. Şi încă nu v-am mulţumit îndeajuns pentru ajutorul pe care cu generozitate l-aţi oferit, în mai multe ocazii. Acum am să vă rog din nou, cititori, prieteni şi trecători, am să vă rog mai mult ca niciodată să îmi fiţi alături.

Nu mai e vorba de un copil, aşa cum se întâmplă de prea multe ori. Ci de un om împlinit. O femeie de 49 de ani, conferenţiar universitar, un om de o rară nobleţe şi bunătate: doamna Adela Rogojinaru. E revoltător că un astfel de om, de o astfel de condiţie, după ani de muncă nu poate obţine cel mai simplu dintre lucruri: dreptul de a supravieţui! Pentru că preţul supravieţuirii este cel despre care v-am spus: 15.000 de euro lunar, vreme de şase luni. Asta e diferenţa dintre viaţă şi moarte! Adela are un cumplit cancer de piele pentru care există tratament, cu şanse maxime de recuperare totală! Da! Aţi citit bine: există o cale! Doar că pentru asta este nevoie de bani. Mulţi. Pe care un om care a muncit o viaţă, aici, în România, nu-i poate avea. Adela are, totuşi, altceva: semeni. Şi prieteni!

Ştiu că drama unui copil vă tulbură mai adânc decât suferinţa unui adult, dar vă rog să îmi fiţi alături. Citiţi aici ceea ce trebuie să aflaţi şi fiţi, vă rog, o dată în plus, prietenii mei dragi.

Nu vă cer nimic pentru mine, vă cer doar preţul unui buchet de flori. Fiţi voi cei care decid dacă florile din buchet sunt în număr par sau impar. Sunt multe moduri în care ne putem da semne că vremurile prin care trecem nu ne-au stricat de tot, nu ne-au dezumanizat, dar acesta e cel mai de preţ: dând viaţa unuia dintre semeni.

Ştiu că sunt citit de foarte mulţi oameni politici. Acelora dintre dvs, domnilor şi doamnelor politicieni, care vor păstra florile fără soţ în buchet, vă promit, le voi oferi publicitate electorală gratuită vreme de trei luni, indiferent de partidul din care face parte. Dacă vreo companie găseşte bunătatea de a o ajuta pe Adela, de asemenea, promit, va avea parte de reclamă gratuită.

Prietenilor din blgosferă care vor decide să îmi fie alături, de asemenea, nu le voi rămâne dator. Şi… prieteni… zău puteţi ajuta. Dincolo de vanităţile şi nebuniile noastre, de ceea ce ne leagă sau desparte, dincolo de trafic şi ambiţii, ar trebui, încă, să mai ştim alege dintre substantive. Vă rog, pe toţi, mai mult ca oricând: ajutor! Vă strig asta! Şi nu am să contenesc până când nu o vom salva pe Adela.

Ajutor! Mă auziţi?

0 thoughts on “Par sau impar

 1. Deocamdata am dat un RT si-un mass pe YM. As pune si-un banner pe blog, unde, daca imi este permis, voi prelua integral textul de la UB.

 2. asa cum am scris si pe twitter, in fata luptei dintre viata si moarte nu putem fi decat uniti. Am sa scriu si eu si daca te mai pot ajuta cu ceva, sa imi spui.

  1. Mulţam, Ionuţ. Abia am aflat despre povestea asta şi sunt dat peste cap. Vă dau veşti pe măsură ce le capăt. Mulţumesc.

 3. @Roxana Asta incercam. Profesori ai facultatii si actuali sau fosti elevi s-au strans intr-un comitet de criza si vor sa puna pe picioare o campanie de strangere de fonduri. Deocamdata am dat drumul la pagina de facebook, iar acolo vor aparea toate informatiile necesare strangerii de fonduri http://www.facebook.com/CampanieUmanitaraPentruAdelaRogojinaru?ref=stream

  Se incearca rezolvarea situatiei donatiilor prin SMS, dar e mai complicat deoarece, din cate am inteles de la cei care se ocupa de asta, cauza trebuie preluata de o fundatie. Incercam si tinem la curent daca reusim.

  @Mordechai Multumim pentru articol!

  1. Nu am cont de facebook, aşa că dacă reuşiţi să faceţi un banner, te rog pe tine Adi să-mi dai şi mie de veste. Şi musai hai sa vedem de un cont paypal.

   1. Idem in materie de FB.
    In plus, poate se ocupa cineva si de widget-uri de diverse dimensiuni, ca sa nu dea urat in caz de retus. La mine s-ar incadra cel mai bine unul de 160X220+, adica vertical cu latimea de 160px.
    De vorbit neaparat la A3!

 4. Îi doresc sănătate doamnei Rogojinaru. Sper să cîştige lupta cu boala. Îmi imaginez că are totuşi anumite şanse să obţină suma respectivă.
  Dar nu pot să nu mă întreb cam ce şanse ar avea doamna Rogojinaru dacă în loc să fie conferenţiar universitar ar fi vînzătoare de aprozar. Oare cine ar scrie despre ea? Oare pe cine ar înduioşa soarta ei?
  Mai are rost să vorbim despre egalitatea de şanse?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.