Oltchim – economie şi ţigănie

“Privatizarea” Oltchim s-a transformat într-o ţigănie fără pereche. Mă întreb dacă cei din USL ori din Guvernul Ponta realizează că ceea ce se întâmpla acum cu Oltchimul poate fi ştreangul petrecut peste gingaşul gâtlej al USL. Tot ceea ce se întâmplă în legătură cu puternicul combinat vâlcean e suspect sau discutabil. Ceea ce se întâmpla acum în jurul procesului de aşa zisă privatizare e legat nu doar de decizia economică, dar are tot mai serioase implicaţii politice, iar circul media din jurul acestei poveşti adaugă şi o doză consistentă de grotesc întregii istorii.

De ce s-a luat acum decizia de privatizare? De ce privatizarea – dacă insistăm să o numim în felul ăsta- trebuie făcută în grabă, aproape în bătaie de joc? Este decizia de privatizare o decizie a yoghinilor de la Palatul Victoria, venită după o adâncă meditaţie şi oportună iluminare? Deloc! Decizia s-a luat altundeva, din alte considerente ( altele decât interesele întreprinderii sau economiei româneşti) şi a fost comunicată în plic şi autorităţilor române. Sau poate nu în plic, ci pe butonul 3 de la telefon.

Atunci când a fost vorba de băncile străine care îşi fac de cap în România,  ne-am împrumutat rapid de 20 de miliarde cu care i-am cadorisit pe sărmanii bancheri, să nu cumva să ajungă să trăiască din bugetul de protocol, ca MRU. Atunci când am decis să le facem cadou celor de la Ford uzina de automobile de la Craiova, tot aşa, am băgat adânc mâna în buzunar ca să plătim mai întâi oalele sparte lăsate de investitorii foarte strategici şi seducător de faliţi de la Daewoo. Acum, când este vorba de o întreprindere extrem de importantă pentru beteaga economie românească, ne grăbim să o privatizăm de mântuială, la preţ de ţigări de controbandă, într-un proces în care singurul ofertant oarecum serios este principalul competitor al Oltchim, care nu şi-a ascuns nicio clipă intenţia de a închide cea mai mare parte a combinatului, pentru a scăpă de o nedorită concurenţă.

În toată discuţia despre Oltchim, din ultimele zile, nu am auzit vorbindu-se despre DNA şi necesara dare cu subsemnatul, cu care conducerea de până acum a Oltchim este datoare. E minunat aşa, respectă reţeta românească de privatizare: falimentăm societatea şi pe urmă o vindem pe trei ţuici şi o merdenea, unuia care abia aşteaptă să o închidă. Că aşa s-a primit sarcină.

De ce nu am ales o soluţie mult mai raţională ( între timp se pare că există un câştigător al licitaţiei!): amânarea privatizării pentru un moment când compania se va fi pus pe picioare şi trecerea sub management privat, până atunci. Se putea organiza o competiţie pentru alegerea unui manager privat, într-o procedură organizată în linişte, fără grabă. Iar statul putea, până atunci, ajuta şi o companie românească, nu doar “strategicii investitori străini”.

Oricât aş vrea, nu am cum ocoli ţigănia adăugată subiectului de prezenţă infecţiei numită Dan Diaconescu. După ce şi-a transformat “televiziune” pedofililor, violatorilor şi maneliştilor în cort pentru pseudo-partidul său, acum “domnu’ Dan” îşi mută ţigănia şi aici. Pentru că vrea, pentru că poate, pentru că nimeni nu vrea să-i dea una peste bot, pentru că i se permite. În felul ăsta mai face domnu’ Dan rost de puţină vizibilitate pentru partidul avorturilor spontane. În România aşa ceva este, iată, perfect posibil.

În câteva minute urmează să aflăm cine va fi câştigătorul licitaţiei, cel care va prelua acţiunile deţinute de statul român. Nu am nici cea mai mică îndoială că PCC, compania germano-poloneză care reprezintă principalul competitor al Oltchim şi care îşi propune să închidă combinatul, va fi câştigătoarea licitaţiei. Pentru că asta era tema. Dacă aşa vor sta lucrurile, Ponta şi USL-ul tocmai şi-au tras scăunelul de sub picioare. Sau avem situaţia şi mai spectaculoasă, în care Diaconescu câştigă licitaţia, pentru că el e cu poporul şi cu ciudaţi si neidentificaţi investitori în spate – iar el declară asta fără sfială. O mizerie.

P.S. Ne vedem diseară, de la 18:45, la Antena 3, în emisiunea Danei Grecu.

UPDATE: Dan Diaconescu a câştigat licitaţia. Elodia e investitor din umbre şi domnu’ Florin inginer şef. Gata. Stingem lumina.

 

0 thoughts on “Oltchim – economie şi ţigănie

  1. Imi imaginam cum, la depunerea dosarelor, un englez plin de morga, se uita la ceasul de buzunar, se uita la ceasul oficial, si inchidea ghiseul in fata lui Dan Diaconescu, fara a-i adresa macar un cavant. Imi imaginam, acelas domn, cu aceeasi morga si cu masca impasibila,inainte de deschiderea plucurilor de oferta, soptind la ureche portarului cu fireturi, sa aiba amabilitatea sa ii invite la un ceai, afara din sala, pe jurnalisti. Si cel mai mult, imi imaginam ca guvernul Ponta, dupa cateva luni de discutii confidentiale ( fara telefoane ascultate, fara poze de paparazzi, fara informatii scapate in presa, ca incepe privatizarea… Imi imaginam ca bancile care isi fac de cap in Romania, nu mai fac ceva in capul romanilor..

  2. vad ca fac misto de videanu pe antene. le dau o veste proasta celor de la USLl: dezastrul privatizarii nu poate fi pus in spatele lui Videanu. Starea in care a ajuns combinatul, da. Dar privatizarea asta idioata, ca si ce a Petromului, e in curtea lor. Si o sa le stea atarnata, sunt de acord, de USL cum o sa stea toata viata de MRU alifiile si pomezile. Si Pedelicii o sa isi faca principala tema de campanie chestiunea asta.

  3. Mordechal te-am batut o data de mult la cap cu bilele de fier care se utilizeaza in morile de ciment ,Oltchim este ultima “moara de ciment” ,cind ai in mina un astfel de diamant trebuie sa il lustruiesti permanent .In afara de cei 3500 de angajati trebue sa functioneze o intreaga industrie de prelucrari peste ~100000 de oameni in intreprinderi ca Faur-Malaxa ,CUG Iasi si Cluji .Depinde cui dai pe mina intretinerea si unde in tara sau afara . Ce se intimpla cu Oltchim este un exemplu scoala de cum se distruge industria unei tari .Ti minte ca am dat fabricile de ciment la francezi ,olandezi si am terminat fabricile care la asigurau intretinerea in tara ,vezi Medgidia au luat-o francezi si o intretin cit o mai duce-o cu utilafj francez . Uitate in presa locala din Constanta despre Madgidia ,scroafa este moarta in cotet si cu drugul in gura ,este gata industria nationala au terminat cu ea .

  4. Nu sunt de acord.
    De la orice ţigănie cât-de-cât mai acătării – că-i botez sau parastas – nu lipsesc maneliştii. Dl. Vulpescu nu a avut inspiraţia de a invita pe unul dontre maeştrii genului, aşa că a interpretat – ce oroare! – după ureche…
    Despre vizita la emisiunea d-nei. Grecu, numai de bine… În cazul că mai treci pe-acolo, cu îngăduinţa ta, rabi, te rog să-i adresezi o întrebare: dacă are atat de multe de spus, când mai gândeşte?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.