Guvernarea frigului

Niciun guvern nu are cum schimba succesiunea anotimpurilor, nici nu poate schimba ordinea lucrurilor, atât de grozav enunţată de un mare gânditor: iarna nu-i ca vara. Totul e clar, nimeni nu pretinde guvernului să facă din ianuarie lună de plajă, că doar n-o să mutăm Dolhasca în emisfera sudică. Dar există nişte aşteptări rezonabile pe care un guvern serios ar trebui să le satisfacă.

Cu două zile înainte de venirea vâjului, deja se plictisise televizorul să tot dea ştiri despre colosalul “comandament de iarnă” constituit de onor Guvernul României, avându-l în frunte pe marele strateg, conducător şi înţelept Gabriel Oprea. Activitatea “comandamentului” a fost absolut ireproşabilă timp de două zile, adică fix zilele dinainte ca iarna să devină iarnă. Comunicate, poze de grup, moacă serioasă în faţa presei şi aşa mai departe. După cele două zile s-a întâmplat un lucru incredibil: s-a făcut iarnă! Şi totul a luat-o razna.

Nu sunt nerezonabil. Nu am pretenţia ca executivul să ridice temperatura din aer nici măcar cu un grad celsius, nici nu mă aştept să prefacă zăpada în vată de zahăr, dar în niciun caz nu e de admis că din momentul în care începe să ninga România trebuie închisă, străzile sunt patinoare sau loc de săniuş. Să ne înţelegem! E iarnă! Nici măcar iarnă grea! E iarnă şi atât! Asta nu înseamnă că închidem ţara şi intrăm în hibernare ca ursul.

Povestea asta se repetă în fiecare an, indiferent de guvernare, acelaşi concert al neputinţei, aceeaşi bălăceală a incompetenţei, aceeaşi invocare a atotputerniciei frigului. Mereu lipsesc soluţiile, e mai uşor să dăm cod roşu, să închidem drumurile. şcolile şi să spunem “asta e, cu iarna nu te pui”. Nimeni nu are pretenţia nerezonabilă ca lucrurile să meargă fără cusur, cum nici în condiţii normale nu merg, dar cred că nu e prea mult să cerem soluţie pentru ca România să nu iasă din funcţiune.

Sigur există şi nesimţirea oamenilor, şi inconştienţa şoferilor, ba în unele locuri iarna chiar e grea. Dar asta nu scuză haosul general. Soluţia “cod roşu-închidem tot” nu e de fapt o soluţie, ci proba lipsei de soluţii. În condiţii chiar mai grele, ruşii se pregătesc să găzduiască Olimpiadă de iarnă.

Senzaţia pe care mi-o dau şedinţele “comandamentului”, la care s-a ivit azi şi premierul, e ca astea sunt mai mult evenimente de PR, oportunităţi de arătare la televizor şi atât.

Ca şi cum nu ar fi de ajuns, cei de la CNADNR anunţă că cei prinşi în nămeţi, cărora le expiră rovinieta, au obligaţia de a dovedi că au rămas înzăpeziţi pentru a scăpa de amendă. Ba mai mult, li se atrage atenţia că pot plăti rovinieta şi prin SMS, de pe telefonul mobil. Aţi înţeles? Deci eşti prins în zăpezi, pe drumurile administrate de nesimţiţii ăştia, iar grija lor e să îţi amintească ţie că ai să le dai bani. Pentru a avea voie să rămâi înzăpezit. Sau pentru a nu circula pe drumurile pe care ei le-au închis. Nesimţirea asta depăşeşte orice imaginaţie! De fapt ăsta e şi motivul pentru care am scris textul de azi.

Cu alte cuvinte, avem îndatorirea de a-i da statului bani, cu orice preţ, în orice condiţii, chiar şi iarna. Chiar şi când am rămas prizonieri ai nămeţilor. Iar statul are şi el obligaţii. De exemplu obligaţia de a ne aminti că trebuie să-i dăm bani.

Sper să nu mai aud acelaşi rahat, cum că totul e de fapt cauzat de deficienţele de comunicare. Asta e tot ce faceţi: comunicaţi, trăncăniţi de dimineaţa până seara, despre orice. Când vine momentul în care chiar trebuie să faceţi ceva, inevitabil, o zbârciţi. Aţi vrut la putere pentru a guverna, guvernaţi! Aţi vrut să le luaţi locul neisprăviţilor dinainte pentru a demonstra că puteţi mai mult, atunci faceţi mai mult! Nu-mi povestiţi că e iarnă, nici că drumul e înzăpezit, asta văd şi eu. Spuneţi-mi ce faceţi.Ba nu! Nu-mi spuneţi nimic. Ţineţi-vă fleanca şi faceţi ceva.

P.S. Au descoperit unii că Ponta juca baschet exact când se declara cod roşu, iar abia la ora 3:30 a ajuns la şedinţa care era programată la 3:30. Ba, alţi deştepţi au mai descoperit că sâmbătă seara a fost la cârciumă cu nişte prieteni. Şi? Iar le amestecăm? Trebuia să dea la lopată pe DN2? Să se dea cu săniuţă lângă Băsescu? Avem de criticat nişte chestii punctuale sau doar căutăm gâlceavă?

4 thoughts on “Guvernarea frigului

  1. Pentru ca cei dinainte au facut exact acelasi tampenii, evident ca nu le pot critica punctual acum asa ca ,e mai simplu, cautam galceava .

  2. Hai ca asta e geniala : “Ponta juca baschet exact când se declara cod roşu” . Si cine declara cod rosu? Nu sefu’ guvernului? Sau se declara singur, prin telepatie?
    Are omul un stil de a pasa responsabilitati… Maine-poimaine declara seful CNADR stare de necesitate pe autostrazi.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.