Consumaţi zilnic fructe şi legume

E o recomandare pe care, grijulii, televiziunile mi-o fac zilnic, îndemnate de specialiştii în integritatea colonului, de la CNA. Mesajul e, de bunăseamă, grav, altfel n-ar fi repetat cu aşa insistenţă, de dimineaţa până seara, pe toate canalele de televiziune. Românii sunt preveniţi, educaţi, muştruluiţi, instruiţi, scuturaţi, musai să li se bage bine în cap că grija lor de căpătâi ar trebui să fie păscutul. Există, probabil, studii serioase, cercetări riguroase care au aterizat în îngrijorătoarea concluzie că a scăzut consumul de pătrunjel, iar colonul naţiei e mozolit, ficatul e pulbere, pancreasul derutat şi rinichii melancolici, ca să nu mai vorbim despre flora intestinală care e descurajată şi nu reuşeşte să facă saltul evolutiv spre construcţia propriei civilizaţii.

Mai suntem anunţaţi să nu abuzăm de cafea şi tutun, să bem cu măsură, să o lăsăm mai moale cu sarea şi zahărul. Avem, în genere, pe cineva care poartă de grijă maţelor patriei. Anunţurile astea sunt, zice-se, de interes social, dar se limitează la tranzitul intestinal, ceea ce, până la urmă, poate fi un mod de a spune ceva despre societatea noastră. Nu există niciun anunţ care să te îndemne să nu furi, să nu scuipi pe stradă şi să nu arunci gunoiul unde îţi vine, să nu dai şi să nu ceri şpagă, să nu te pişi la colţul blocului sau să nu laşi maneliştii să urle ca sirena lui Roaită din difuzoarele tale. Anunţurile astea nu sunt de interes social, nu se referă la marele proiect al transformării materiei în căcat.

Consumaţi zilnic legume şi fructe, mă îndeamnă anunţul. Şi televiziunile de ştiri, pe care le consum cotidian, au grijă să mă ajute. Fructe… nu prea, că nu avem, dar mi se livrează fără întrerupere legume de tot felul. Legume, ca în anunţul cu pricina, într-un înţeles extins şi relaxat al termenului, cât să încapă şi frunzele de tot felul.

Astfel ajung să consum zilnic mari cantităţi de dovlecei polemici, praz echivoc, ardei revoltaţi, conopide active civic, gogoşari grandilocvenţi, pătlăgele orientate ideologic, castraveţi indignaţi, verze volubile, napi melancolici, gulii somnoroase, spanac pragmatic, lăptuci solemne, păstârnac cu desfăşurări retorice, sfecle dogmatice, leuştean deschis la dialog, cartofi turbulenţi, ştevie naţionalistă, cepe conspirative şi multă fasole globalistă.

Uneori, cam la patru ani, mi se aşază pe farfurie şi fruct. Durian. Sunt îndemnat să trec peste duhoarea insuportabilă de hoit, peste textura dezgustătoare şi mi se promite că, depăşind aceste impedimente, voi avea parte de delicii inimaginabile. Dacă nu vomit.

2 thoughts on “Consumaţi zilnic fructe şi legume

  1. […] E o recomandare pe care, grijulii, televiziunile mi-o fac zilnic, îndemnate de specialiştii în integritatea colonului, de la CNA. Mesajul e, de bunăseamă, grav, altfel n-ar fi repetat cu aşa insistenţă, de dimineaţa până seara, pe toate canalele de televiziune. Românii sunt preveniţi, educaţi, muştruluiţi, instruiţi, scuturaţi, musai să li se bage bine în cap că grija lor de căpătâi ar trebui să fie păscutul. Există, probabil, studii serioase, cercetări riguroase care au aterizat în îngrijorătoarea concluzie că a scăzut consumul de pătrunjel, iar colonul naţiei e mozolit, ficatul e pulbere, pancreasul derutat şi rinichii melancolici, ca să nu mai vorbim despre flora intestinală care e descurajată şi nu reuşeşte să facă saltul evolutiv spre construcţia propriei civilizaţii. Citește continuare aici […]

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.