Eşti taliban?

În orice discuţie, despre orice, mai ales dacă porneşti această discuţie în mediul deschis al internetului, ai ocazia de a te ciocni de ăia care ştiu ei mai bine. Fireşte, pot exista puncte de vedere diferite, se poate întâmpla să greşeşti, să fii insuficient sau greşit informat, dar nu despre asta e vorba. Chiar şi atunci când formulezi o opinie – personală şi subiectivă, ca orice opinie- , musai apare şi cel care ştie el mai bine ce gândeşti sau ce ar trebui să gândeşti. Nu o să îţi spună niciodată că el are o altă părere, ci că tu greşeşti. De ce? Pentru că el are o cu totul altă părere, care evident e cea corectă.

Dar mai ales există talibanii. Prizonierii unei singure idei, în care investesc o credinţă fanatică, gata să te admonesteze  ori de câte ori felul în care vezi tu lucrurile nu se potriveşte credinţei lor. Dacă te încumeţi să ai o părere care umbreşte icoanele închinărilor lor, chestiunea devine un afront personal, care nu poate trece fără aspriă mustrare. Pentru taliban nu există idei, ci ideile lor. Pentru taliban nu există adevăr, ci adevărul lor. Tot astfel cum nu există principii, ci doar lucrul în care cred ei. Iar toate acestea sunt schimbătoare, într-o neîncetată prefacere, pentru că, mai presus de orice, talibanul nu zăboveşte pe teritoriul arid al principiilor, ci îşi atârnă credinţa, de cele mai multe ori, de un nume.

Cum îţi dai seama că eşti un taliban? E nevoie de o severă auto-evaluare? Există câteva indicii de care ai putea ţine seama:

1) Dacă pentru a te descrie te introduci o categorie, care categorie e botezată cu numele celui întru adoraţia căruia îţi cheltuieşti excesiv de multe resurse ( băsist, crinist, pontist, iliescist etc.) atunci eşti cu siguranţă taliban.

2) Dacă te declari adept al unor principii pe care mai apoi le renegi, doar pentru că idolul tău însuşi le-a renegat, atunci eşti taliban.

3) Dacă găseşti că făgăduielile niciodată împlinite ale idolului tău sunt dovezi de pragmatism, minciunile pilde de flexibilitate, iar demagogia cea mai de jos e demonstraţie de înzestrare retorică, eşti taliban.

4) Dacă vorbeşti despre principii serioase, despre riguroase reguli morale, dacă impuţi tuturor neaşezare în aceste principii şi valori, dar când vine vorba de cel al cărui adept te declari, constaţi subit, că oameni suntem cu toţi, atunci, nu e nicio îndoială, eşti taliban.

5) Dacă ignori, omiţi sau simţi nevoia să interpretezi în fel şi chip ceea  ce afli despre idolul la care te închini, doar pentru a (te) convinge că e fără de păcat, fără de cusur, icoană facătoare de minuni, eşti, clar, taliban.

6) E bine să ştii că talibanul e întotdeauna convins că nu poate fi suspectat de talibanism; el nu se socoteşte fanatic, ci spune că are convingeri; nu are îndoieli, are certitudini; greşelile idolului său nu sunt greşeli, ci abile mutări strategice, iar păcatele sale nu sunt păcate, ci mărunte şi admirabile demonstraţii ale umanităţii sale.

7) Dacă eşti ferm convins că pentru cele care i se reproşează idolului tau, întotdeauna, de vină sunt alţii: cei din jurul său, trădătorii, presa, rău-voitorii, serviciile (autohtone sau străine) etc. atunci e bine să admiţi că s-ar putea să fii taliban.

8) Dacă eşti convins că El (întotdeauna cu majusculă) e singurul care ne poate mântui pe toţi… ghici ce?

9) Dacă nu reuşeşti să îţi aminteşti, după minute bune de trudă a memoriei, nicio realizare a idolului tău, dar poţi vorbi ore în şir despre înzestrarea sa retorică şi dibăcia cu care se învârte printre principii, acceptă că eşti taliban.

10) Dacă singurele reproşuri pe care le poţi formula când vine vorba despre cel al cărui fanatic suporter eşti, sunt de tipul “e prea bun”, “e prea îngăduitor”, “e prea deştept”, atunci … realizezi ce urmează?

 

În fine, eşti taliban. Nu e nicio nenorocire. Te iubim şi aşa. Sau măcar suntem dispuşi să te suportăm. Încearcă, totuşi, să nu testezi limita până la care suntem dispuşi să mergem cu asta. Şi nu înjura stânga, nici dreapta, nu-i înjura nici pe monarhişti, ecologişti, comunişti, filatelişti sau manelişti! Pentru că eşti taliban, iar opiniile tale se schimbă odată cu ale idolului tău. Şi nu se ştie când te trezeşti la stânga, dreapta, monarhist, ecologist, filatelist, comunist sau… ptiu!

 

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.