Kapitalism ?

Ultimul număr al prestigioasei revistei americane Business Week are o copertă, în aparenţă, şocantă. Pe copertă e anunţată cu litere de o şchioapă tema acestui număr: The Future of Kapitalism. Cu K. Un K marcat cu roşu. E inutil să vă decodific aluzia, cred.

Tema ar putea părea extrem de interesantă. Şi este interesantă. Totuşi, care capitalism? Care viitor ? Aşa cum descoperă şi editorialiştii BW “the capitalism is dead” . Şi care era noutatea? Capitalismul occidental a funcţionat perfect câtă vreme ameninţarea roşie dinspre est plutea ca o sabie a lui Damocles deasupra capului. În lipsa acestui pericol derapajele au fost tot mai frecvente şi au avut efecte tot mai dramatice. Lăcomia, nesaţul corporatist nemaifiind în niciun fel cenzurate ori temperate. Iar rezultatele sunt evidente.

Bush bate câmpii, ca de obicei, spunând că naţionalizarea marilor faliţi ai Americii are tocmai rolul “de a salva economia de piaţă”. O prostie mai mare nici nu se putea spune. Economia de piaţă e un concept răposat şi îngropat. La fel de stupid şi utopic ca şi comunismul. Teza pieţei care se autoreglează eficient a fost infirmată în modul cel mai dureros cu putinţă.

În mod logic şi natural succesul unei companii ar trebui să depindă de eficienţa sa, de competivitatea produselor sale. Reţeta ar trebui să fie una simplă: produci o marfă de calitate, o vinzi la un preţ corect, îţi acoperi costurile şi faci şi profit. Simplu. Lucrurile însă nu mai stau de multă vreme aşa. Lipsa competitivităţii e suplinită de un lobby agresiv. Insatisfacţia consumatorilor e suplinită de intervenţia politică, de multe ori, care furnizează comenzi de stat sau asigură comenzi externe folosind mijloace de presiune politică. Lipsa de eficienţă şi nesimţirea managerilor sunt suplinite prin mişcări speculative în herghelia banilor virtuali, acolo unde valoare acţiunilor unor companii ajunsese la valori ridicol de mari, în niciun fel justificate de dividendele plătite vreodată de acele companii. Reţeta de succes de care pomeneam mai sus a dispărut, fiind înlocuită de un mix de corupţie şi joc politic. Iar acum edificiul se prăbuşeşte.

Dacă stângiştii ar putea să îşi frece mâinile încântaţi de eşecul conceptului de capitalism… avem veşti rele. Nici în parcurile stângii nu cresc fructe prea sănătoase. Şi nu acolo există soluţiile miraculoase.

De fapt avem de a face cu o teribilă inadecvare. Viteza cu care evoluează lumea noastră este uimitoare. Tehnologia progresează într-un ritm năucitor. Globalizarea a încetat să fie un deziderat şi a devenit o realitate curentă, la care mulţi dintre noi nu am reuşit încă să ne adaptăm. Sistemele tradiţionale de valori sunt spulberate. Culturile tradiţionale sunt măturate de tăvălugul necruţător al lumii celei noi. Cu toate acestea noi vrem să privim, în continuare, lumea în acelaşi mod. O judecăm folosind acelaşi binom decrepit şi stupid: stânga- dreapta. Lumii secolului XXl încercăm să-i oferim soluţii ale secolului XlX, înţepeniţi în formulări doctrinare rigide şi nepotrivite, deci ineficiente. Ba mai mult, continuăm să amestecăm doctrinele economice de-a valma cu cele politice. Iar rezultatul îl zăpăcim total într-un talmeş -balmeş din care nu se mai înţelege nimic. La noi, de exemplu, liberalism înseamnă dreapta. Pentru orice american, însă, liberal e echivalent cu stânga. Şi aveam pretenţia că aparţinem aceluiaşi sistem de valori !

China foloseşte o reţetă originală: un sistem politic şi un cu totul alt sistem economic. Reţetă care, până acum, i-a prins bine. Pe termen lung reţeta aceasta nu va putea funcţiona. Pentru că societatea chineză acumulează contradicţii interne cumplite, care vor sfârşi prin a naşte tensiuni sociale şi nevoia de reformare a sistemului politic. Şi apoi…

Comunismul e decedat şi îngropat. Capitalismul e răposat şi el, dar e împăiat şi ţinut în fereastră, pentru impresionarea vecinilor. Accesul la resurse  e tot mai dificil şi a devenit tot mai scump. Problemele încetează să mai fie locale şi devin foarte iute globale. Fie ca vorbim despre modificările climatice sau despre criza financiară. Iar soluţiile trebuie să devină tot globale. Iar asta este extrem de dificil de realizat, mai ales în condiţiile în care nationalismul economic se manifestă tot mai agresiv. Şi asta pentru ca performanţa economică, bunăstarea natională e singura reţetă de succes pentru politicianul de pretutindeni – rămânând în zona aparenţei democratice. Reuniuni de tipul G 7, G8 sau G14 -aşa cum se doreşte să devină- generoase în intenţii, îşi propun să rezolve problemele globale, dar sfârşesc prin a satisface nevoile electorale ale politicienilor implicati acolo. Şi deci prin a căuta soluţii pentru bunăstarea celor reprezentaţi acolo. ONU a devenit un cenaclu lipsit de importanţă şi autoritate.

Uniunea Europeană e un exemplu perfect. A început ca o alianţă economică şi şi-a propus să devină o uniune politică. A sfârşit prin a fi o aglomerare, o hărmălaie incoerentă în care nimeni nu e dispus să renunţe la atributele suveranităţii în numele binelui comun.

Şi soluţia ? Unde ar trebui să căutăm soluţia ? Îmi e foarte greu să dau un răspuns. Ce soluţie globală poate eradica ori reduce lăcomia şi egoismul ? Capitalismul e mort. Socialismul e praf şi pulbere. În vremea asta populaţia planetei se apropie de 7 miliarde. 7 miliarde de întrebări la care cineva va trebui să găsească un  singur răspuns.

43 thoughts on “Kapitalism ?

  1. Cand eram mic aveam in casa un radio cu 2 boxe, facut la Tehnoton Iasi (remember Tehnoton?). Si o strabunica, foarte vie la minte, dar… strabunica. Intr-o buna zi, strabunica mea m-a oprit din joaca prin casa si m-a intrebat, oarecum nedumerita: Noi avem 2 radiouri in casa? Nu, avem unul singur. Si-atunci, ma-ntreaba saraca de ea, de ce se-aude din doua parti??

    Cam asa suntem noi toti acum… de ce se-aud atat de multe din asa multe parti?

  2. Boss,disolutii nu solutii.Asta-i realitatea.Dupa cat ma duce pe mine cutiuta,urmatorul pas:goana dupa resurse,important cine ajunge primul,nu conteaza cum si in ce fel.Ne intoarcem la ce am fost odata,primitivi.

  3. Boss,in sfarsit o celula inteleapta.Mai bine ramaneam celule.
    Din celula in celula,uite unde dracu am ajuns.
    Boss,mi-ai dat idei.Acu’ nu-mi mai strig colaboratorii pe nume,ii chem la ordin cu:ba,celula!:)))

  4. “Ce soluţie globală poate eradica ori reduce lăcomia şi egoismul?” – pai uite aici diviziunea ideologica pe care o judeci drept “decrepita si stupida”: pentru neoliberalism egoismul este garantia libertatii, iar lacomia motorul progresului, in timp ce stanga cere redistributie si solidaritate. Artificiile sunt noi, principiile au ramas aceleasi. Si tot in enuntarea ta separam in eprubeta si conservatorismul: tu vorbesti de solutii globale [o viziune eminamente liberala in America sau de stanga in Europa], conservatorismul merge pe identitate si protectionism.

  5. Stii ce fac oamenii cand nu mai inteleg nimic in jur si cand nimic nu mai pare sa functioneze sau sa aiba vreun rost ? O pun frumusel de un razboi.
    Razboiul aduce un scop (denumit nobil), aduce motive, aduce o directie oamenilor derutati si aduce profituri oamenilor interesati..
    Plus ca, paradoxal, razboiul poate regla oarecum o economie imprastiata. O canalizeaza, o tine in frau.

  6. CAPITALISMUL FUNCTIONEAZA OK DACA MONEDELE AU ACOPERIRE IN METAL PRETIOS. IN MOMENTUL IN CARE S-A RENUNTAT LA ACEASTA ECHIVALENTA DE VALOARE A APARUT INFLATIA, CARE A PERMIS SPECULATIILOR SA SE DEZVOLTE, SI SA RUINEZE SISTEMUL ECONOMIC CAPITALIST.

  7. Io zic ca mai avem de discutat despre rolul religiei in vremurile astea de recesiune si posibil depresie economica. Stiu, teren minat 🙂

    De ce oare au neo-conservatorii sprijin traditional din partea bisericilor (evanghelice, baptiste, etc)? America e ironizata in Europa ca reprezentind un individ ce tine crucea intr-o mina iar in cealalta pistolul. De ce bisericile in SUA (si nu numai) sprijina pe cei care au ruinat economia, si implicit atitia oameni? La fel si in Romania, dreapta portocalie are o misiune divina prin binecuvintatul Capitan.

    Aici e nevoie de schimbare: fie bisericile nu se mai implica in politica (ceea ce am vazut ca nu se poate), fie isi schimba orientarea spre adevaratele valori crestine (care sunt de stinga de fapt in traducere libera).

    Si am ajuns la final: Kapitalismul se poate schimba cred io intr-o forma convenabila care mixeaza valori crestine cu cele social-democrate (nu comuniste!). De aici se poate reconstrui fundamentul economic al societatii, cu elemente ce tin de morala: redistribuirea bunastarii nationale(ce include taxarea suplimentara a super-bogatilor), ajutorarea celor dezavantajati si crearea de oportunitati, inclusiv printr-un rol accentuat al statului in reglementarea pietelor, interzicerea speculei ca instrument economic acceptat etc etc

  8. e prea multi 7 miliarde .asa ca se pune de-o prasila .om vedea de unde-ncepe. da nici nu conteaza decat faptul ca numai asa se mai poate respira….cand nu mai exista coerenta,urma scapa turma.

  9. Problema cu care ne confruntam azi a mai fost resimtita intr-un fel sau altul si de cei dinaintea noastra. Mergem in cerc.
    Karakas spune bine intr-un fel – societatea are nevoie de valori crestine. Smerenia, iertarea, a nu fi lacom, multumirea – nu trebuie sa fii crestin ca sa vezi ca astea sunt bune, si ca practicarea opusului lor duce la autodistrugere.

  10. Al treilea val socul viitorului /Alvin Toffler???????????.
    Sfidarea mondiala / Jean Jagues Servan Schreiber??.
    Si domnii ca si matale bre rabii mai multe întrebări decăt răspunsuri :)!!!!!!!!!
    Uitate la ce ora ai postat, de atunci vorbesc singur!!

  11. Am si eu o intrebare. Carei fraieru ala carea zis ca piata de genu la astea careau dat faliment acuma, bancara, asigurari etc., in care informatia e incompleta e eficienta? Ca daca nu e un fraier din asta mare cat un papagal pe care sa poti sa il aduci tu aici sa nil arati, te bati cu varcolaci.

  12. @titirez
    Nici cumpătarea, nici bunul simţ, nici grija faţă de cel de alături şi nici altele nu sunt valori neapărat creştine. Ci universal umane. Sau aşa ar trebui să fie.

    @olahus
    Shalom.

    @lol
    Bre, ăsta e privilegiul nostru al ăstora care nu le ştim pe toate: avem întrebări şi nu ne simţim obligaţi să avem şi răspunsurile.

    @dadatroll
    Desigur.

  13. Desigur na zis aia.

    Gaseste tu pe unu carea zis ca intro piata in care nu exista informatie perfecta ai eficienta. Apoi batete cu el si aratai cat a fost de tampit ca uite a cazut bursa. Dar intai trebuie sa gasesti fraieru ala. Pun pariu insa ca nu exista.

    Asa mai baga tu un post si luptate cu aia care au zis ca daca bei verde de Paris o sa iti creasca paru la loc. Zileo dela obraz la nesimtiti aia inexistenti.

  14. Daca nu e informatie perfecta nimeni pe lumea asta care are ceva cap navea cum sa prezica ca piata o sa duca la eficienta. Asa ca te lupti aici cu oameni care nu exista.

  15. Oy, oy ce bine ca mai avem întrebări!! Răspunsuri are toată lumea!!! . Armanghedonul cred eu ca o sa vina când nu o sa mai avem întrebări!!!!!!!

COMENTEZI?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.