Despre o altă stilistică

Greşesc cei care care vor să-l rezume pe Traian Băsescu grăbit, într-un singur cuvânt: bădăran. O astfel de descriere este, fără doar şi poate, corectă, dar incompletă. De fapt, cred că descriindu-l pe Băsescu am putea epuiza rapid un întreg dicţionar de epitete depreciative. Iar pentru toate aceste epitete omul reuşeşte să obţină întotdeauna calificarea superlativă.

Vorbim despre ipocrizie? Ipocrizia sa este vădită fie în lamentabila poveste implicând-o pe duduia Ridzi, fie în ridicola mimare a surprizei atunci când a venit vorba despre o altă duduie, Gâtej, şi colaborarea acesteia cu securitatea. De altfel mandatul său prezidenţial este punctat de tot felul de accidente “feminine”: Ridzi, Săftoiu, EBA, Udrea, Anastase, Sulfina Barbu, Gâtej etc. Ipocrizia despre care vorbeam este superb complimentată de un oportunism şi o lipsă de scrupule dincolo de orice măsură. Întreg discursul anti-securist al lui Băsescu intră în coliziune cu propria sa biografie şi mai ales cu felul în care conduce ţara. “Condamnarea comunismului” este un alt argument. Condamnarea comunismului, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, de către un personaj cu biografia lui Băsescu, este un demers la fel de credibil şi de onorant ca o demonstraţie împotriva consumului de narcotice a fruntaşilor cartelului de la Medellin. Ambele atitudini sunt evident confecţionate, de circumstanţă şi limitate la enunţ formal. Dar în permanenţă contrazise de o atitudine stăpânită de reflexe totalitare. Cu toate acestea, s-au găsit suficient de mulţi nătângi care să îi aplaude gesturile formale. Iar aplauzele au fost, fireşte, la rândul lor, formale.

Anti-comunismul de faţadă al lui Băsescu a fost degrabă salutat de anti-comuniştii de faţadă. Oportunismul său ( grăbit să obţină validarea dreptei europene) a fost aplaudat de alţi oportunişti. Demersul său nu trebuia să fie credibil, ci pur şi simplu să existe. Iar mulţimea de alţi oportunişti care au primit, după ’90, revelaţia anti-comunismului, într-un concert cacofonic al formei fără fond, s-a năpustit să aplaude ceea ce ar  fi meritat, în cel mai bun caz, tratat cu severă batere a obrazului. Insist asupra acestui aspect pentru că sunt destui cei care susţin că îl sprijină pe Băsescu, în continuare, pentru un singur motiv: a condamnat comunismul. Poate sună ridicol, dar aşa e.

Dincolo de toate acestea, în descrierea lui Băsescu este în mod constant omisă o trăsătură: rafinamentul. Oricât de surprinzător ar putea părea, ideea de rafinament chiar poate suporta apropierea de Băsescu. Pentru că, trebuie să îmi daţi dreptate, actualul preşedinte este un rafinat stilist al urii. Iar acesta este un merit care nu are cum îi fi contestat.

La aproape 20 de ani de la formularea, de către Octavian Paler, a celebrei sintagme războiul româno- român, Traian Băsescu reuşeşte să dea o nouă dimensiune acestui concept. Şi, orice aţi spune, o face ca un virtuoz stilist al urii. Capacitatea sa de a exprima ura, de a o condensa până la dimensiunea critică de la care se poate produce big-bangul care o poate apoi trimite peste întreaga societate, este uimitoare. Singurele momente în care nu este repetitiv sunt acelea în care îşi descrie ura. O poate face insinuant-ameninţător ( “N-am să-l uit niciodată pe ziaristul care…”), perfid (“judecătoarea cu soţul arestat”), pretins sarcastic, aparent bonom, exasperat, indignat, pătruns de trăire patriotică, devotat cauzei ( cauza este mereu incertă, informulabilă, dar măreaţă), revoltat, surprins, pătimaş, rece, dubitativ, contemplativ, marcat, înlăcrimat, hlizit, solemn, turmentat, înflăcărat, plictisit etc.

În toate revărsările sale de ură ( împotriva ziariştilor, mogulilor, pensionarilor, mamelor, bebeluşilor, învăţătorilor, poliţiştilor, medicilor etc. etc. etc.) se poziţionează, cu o dexteritate uimitoare,  în faţa unei mulţimi, a cărei voce se proclamă. De acolo ura sa se articulează nu ca o trăire viscerală personală, ci ca o expresie a acelei mulţimi. Aşa funcţionează războiul româno-român. Atunci când îşi porneşte războiul cu bugetarii, Băsescu se aşează în faţa “bieţilor salariaţi din sectorul privat”. Când are a se război cu justiţia, devine brusc vocea “sărmanului justiţiabil”.  Dacă are a-şi vărsa fierea peste presă, o face în numele dreptului la informare al “săracilor români” . Fireşte, nu este niciodată credibil, dar ştie întotdeauna să pară credibil. Iar mecanismul de distribuţie al urii funcţionează. Stilistica sa este mereu complexă şi întotdeauna convingătoare.

Aş fi putut să nu scriu rândurile de mai sus. Reaua stare de astăzi a României ar trebui să fie trecătoare. Băsescu şi tot ce reprezintă el este doar un accident al istoriei, care ar trebui de asemenea să fie trecător. Deşi nu suntem nemuritori, iar sărăcia şi mizeria morală în care trăim astăzi ne interesează într-o mai mare măsură decât perspectiva unui viitor mereu luminos şi mereu îndepărtat, putem accepta că va trece şi epoca Băsescu, aşa cum au trecut şi altele. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este că mitocănia şi bădărania, descrise şi promovate de actualul şef al statului, au devenit un model. Iar ura cu întreaga sa inexprimabilă stilistică, a devenit o şcoală de gândire. Ori asta este cu devărat înspăimântator. Acum exact 21 de ani, 22 de milioane de oameni urau un singur om. Astăzi,  din cauza unui singur om, ne urâm între noi cu toţii.

18 thoughts on “Despre o altă stilistică

  1. Am rămas, după ce am citit, cu o porţie zdravănă de invidie colegială. Parcă fiecare cuvînt scris aici izbucnea din mine. Mă şi întreb, uneori, de ce dracu sînt antibăsist, doar omul nu mi-a făcut, personal, nimic! Explicaţia e teribil de simplă: urîm de regulă ce nu ne place în general la semenii noştri. Iar TB e un soi de chintesenţă a tot ce are mai nasol poporul ăsta.

  2. pentru mine ambele mandate, dar mai ales cel de-acum, al lui basescu se aseamana izbitor cu primele doua, dar mai ales cu primul, cel scurt si preconstitutional al lui iliescu. apropo de anticomunimul de parada, contrazis de bolsevicele reflexe. doar atunci opozitia platea cu valuta manifestantii pe care acum ii platesc patriciu si voiculescu, si, dupa caz, vantu. Doar atunci se chemau muncitorii si minerii sa apere democratia originala de eruptia mosierilor, actualmente de purtatorii de nesimtite pensii, salarii, ajutoare sociale etc. e drept ca mosu avea o paleta mai redusa de opozitii; asta, mai tanar si mai imaginativ – dar si cu mai multi consilieri de imagine si scriitori de texte si mesaje – creeaza opozitii mai savante, toti impotriva tuturor. Mi-e extrem de greu sa spun care-i mai jigodie si mai egoist – amandoi isi sacrifica cu mare usurintza toti apropiatii, si absolut gratuit, de cele mai multe ori, spre lustruirea propriei statui – dar baselu are un maaare dezavantaj in aceasta scurta comparatie: el ne fute acu, ranile de la alalalt s-au mai cicatrizat.

  3. Rabbi, accept multe, dar juxtapunerea rafinamentului la persoana lui Băsescu, nu. Bălălău nu poate fi rafinat în nimic, nici măcar în ura al cărei campion este. Da, recunosc, este un mare distribuitor de ură şi învrăjbeşte românii unuii împotriva altora mai bine ca oricine, dar asta nu îi conferă rafinament. Dacă ar fi avut, ura lui ar fi fost mult mai aluzivă şi evazivă, translucidă, pe atât de insidioasă şi eficientă. Dar nu, la Bălălău îţi dai seama imediat de manipularea prin învrăjbire sau deturnarea agendei prin luarea în vizor a unor vinovaţi de serviciu, ceea ce exclude orice rafinament. Îţi sare în ochi. E foarte eficace, da, dar rafinat nu.

  4. Finalul e foarte trist. Cert e că a încercat să ne facă să ne urîm între noi. În parte a reuşit. Io sper ca toată ura asta să se întoarcă împotriva celui ce a provocat-o!
    Banzai!

  5. Io am o alta parere…
    Nu marlanu-i de vina. Cei care l-au pus in functie. Cu toate furaciunile si escrocheriile faptul ca FOARTE multi l-au crezut denota ca populatia acestei tari nu isi va reveni. (Eu cred ca niciodata).
    Cum spunea si @ mircea 1965 mai sus, este o caracteristica tipic romaneasca
    punerea sperantelor intr-un singur om. ( In decursul istoriei noastre, asa a fost
    tot timpul).
    Faptul ca persoane care habar nu au pe ce lume traiesc au dreptul de-a lua o hotarare ( de-a vota) este ceva criminal. Ei sunt de vina.
    Degeaba se prezinta oameni informati la urne, deoarece ceilalti sunt mai multi. Si in necunostinta de cauza fac rau. Mult rau…
    Pun pariu ca, dupa perioada asta, marlanu´ va fi invitat la televiziunile mogulilor (cei rai, ca cei buni vor avea un alt Tatuc) in care ne va explica
    ca ce si cum si bla,bla,bla…
    Iar populatia va cauta un alt model si din nou va fi dezamagita si jocul va continua cu un nou reformator, etc,etc,etc….

    1. imi cer scuze, eu nu am spus nici aici, nici in alta parte ca ar fi o caracteristica romaneasca punerea sperantelor intr-un singur om, cu atat mai mult ca nu e asa deloc. e o caracteristica, daca nu general umana, cel putin indoeuropeana si, mai circumscris, iudeo creastina. si, fiind ea asa, nu e nici rea, nici buna. e doar un fapt constitutiv. si in general eu nu cunosc caracteristici rele pur romanesti. nici una!

  6. „Acum exact 21 de ani, 22 de milioane de oameni urau un singur om. Astăzi, din cauza unui singur om, ne urâm între noi cu toţii.”
    “În atmosfera încărcată de ura care ne otraveşte viaţa, azi,avem nevoie de Don Quijote. Avem nevoie de un model precum Quijote.
    Avem nevoie de o escapadă din monotonie.
    Avem nevoie să dansăm pe stradă ca în filme şi să râdem cât mai des.
    Avem nevoie de un dram de ţăcăneală.
    Avem nevoie sa ne folosim de iluzii ca de un drog si cu ajutorul lor sa facem suportabila realitatea cand ea este prea dura.”( http://octavianpaler.ro/)

  7. Așa se simte în largul său: ură, nomenclatură, dictatură, harababură, ură…
    Așa reușește să stăpânească, dezbinând.
    Iar noi suntem nefericiții contemporani ai acestui accident al istoriei!

  8. Un excelent tablou, in tuse groase si sigure, al flotantului de la Cotroceni. As face, insa, citeva observatii :
    – « badaran » este ultimul defect pe care l-as aduce in discutie. Omul are numeroase alte defecte, mult mai importante, pentru care limbajul curent, al unui om obisnuit, e tare sarac!
    – din partea natingilor, aplauzele nu sint formale, ci sincere. Altfel, n-ar fi natingi…
    – rafinamentul si Basescu nu se intilnesc nicaieri, nici macar in ura. Niciodata, niciodata. Da, Basescu e capabil de o ura neostoita, eterna as spune. Dar este, dimpotriva, o ura de un primitivism absolut, fara nicio legatura cu rafinamentul, de orice factura.
    – cred, insa, ca orice incercare de a-l descrie trebuie, obligatoriu, sa abordeze un aspect, zic eu, esential si definitoriu. Ma refer la faptul ca imensa majoritate a actiunilor si pozitionarilor lui par desprinse dintr-un manual, dintr-un ghid al fostei (?) securitati. Felul in care dezbina pentru a putea controla, felul in care isi atrage sprijin, avantaje sau colaboratori in tabara adversa, tehnicile de manipulare prin zvonistica, prin lansarea de teme false, scandaluri sau diversiuni menite sa abata atentia de la situatiile delicate in care se gaseste, toate astea au un miros specific foarte dubios.

  9. Frate Rabbi, au fost “hermeneuti” pe acest blog care, cind am povestit ce patanie am tras in trafic cu pitecantropul pivot de baschet, au negat vehement ca Dictachioru ar fi vreun model pentru acest tip de comportament abuziv, violent si marcat de ura. Vad ca acum, ca si in nenumarate alta ocazii, confirmi un asemenea diagnostic.
    Mie mi se pare evident ca derbedeul de port a izbutit performanta de a-l depasi pe Iliescu cit priveste ura romanilor contra romanilor. NU-mi mai imaginam posibila o asemenea dezbinare, dupa furibunzii ani 90. Sintem in NATO si UE, ce naiba? Eh, uite ca Baselu a fost mai eficient decit Ilici. Ala macar credea in socialismul cu fata umana, avea un crez, niste valori, invoca o doctrina, ala citise niste carti, mai formula niste idei, chiar daca intr-o limba de lemn. Asta n-are nici un Dumnezeu, n-a citit decit asii din mineca, isi schimba ideologia dupa cit de repede se goleste sticla de whiskey si nu crede decit in interesul lui personal, al famigliei si marilor investitori securistici.
    E nasol cind compari intre doua rele – iar Basexu iese rau in fata lui Mos Iliescu. Dar inca o data, romanii (majoritatea lor) au ales pe cei care-i reprezinta. Nici Ilici, nici nea Traian n-ar fi fost posibili daca multi compatrioti nu s-ar fi regasit in modelul lor uman. Si asta e cel mai trist.
    Ce face marinarul astazi… e desavirsirea absoluta a operei de distrugere nationala inceputa dupa decembrie 1989. In 2011 ii va reusi proiectul. Vai de batrinii si copiii Romaniei. Dar lasa, noi introducem motiuni de cenzura si numaram, alaturi de Andrei Plesu, citi ingeri incap pe virful unui ac! Meritam tot ce se petrece cu noi.

  10. de acord cu tot ce ai scris dar simt nevoia sa adaug un lucru: rinjetul si hahaiala aferenta fiecarui discurs lucruri care ma scot din minti fiindca imi arata ca putin ii pasa de noi si e ca si cum ar spune na ca v-am facuto si acum si nu puteti sa-mi faceti nimic. pur si simplu ne ride in nas.eu una de fiecare data am o reactie pur fizica ma doare stomacul si imi creste tensiunea. ma intreb mereu cum naiba au pus botu atitia oameni la jigodia asta si l-au votat de doua ori si pe el si pdl

  11. Toata lumea e indignata. Ok.Are si de ce. Eu, insa, rad. Rad de lipsa de demnitate a ne-presedintelui si a clicii sale.Rad de lispa de reactie fizica a populatiei nemultumite. Se vede treaba ca nemerniciile nu au taiat , inca, in carne, altfel s-ar lua masuri. Adevaratele masuri. Zeama de furca, sfarait de carne si simfonia puscoacelor. Ce nu se rezolva cu vorba buna, cu rugaminti fierbinti, cu lacrimi de foame, se rezolva cu multe suturi in cur.

COMENTEZI?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.