Un gest

Despre gestul salariatului TVR care s-a aruncat de la balconul Camerei Deputaţilor aţi aflat deja. Dacă nu aţi aflat vă puteţi rapid informa. Disperarea poate naşte gesturi extreme. Nu despre asta vreau să vorbesc. Un astfel de gest, într-un astfel de context, ar trebui privit cu atenţie. Cu siguranţă nu ar trebui transformat în subiect de interminabile talk-show-uri şi nici în ţâpuritură pentru politicieni cu nesaţ de imagine. Dar subiectul nu trebuie ignorat. Disperarea îi duce pe semenii  noştri la gesturi extreme. Ori, cred eu, ar trebui să ne pese. Dacă mai suntem un popor, dacă mai suntem o societate.

Tocmai de aceea reacţiile de pe twitter m-au blocat. Unele reacţii venind dinspre oameni pe care îi preţuiesc. Caterincă ieftină, tăvălire prin pesmetul derizoriului, răsteli indignate, comparaţii deplasate. Şi nici cea mai mică urmă de solidaritate. Apoi relaxare şi revenire în programul obişnuit de twitter: gângureli despre ce a mai “păpat” cutărică, glumiţe tâmpiţele, chatisme stupide, panseuri de Gâgă etc. etc. etc. Cu una sau două excepţii.

Tot pe Băsescu o să dăm vina şi pentru asta?

60 thoughts on “Un gest

  1. După cum am mai spus cândva, disoluția societății românești este tot mai evidentă și, din păcate, e ireversibilă. O consecință a acestei disoluții este lipsa de solidaritate, care s-a văzut cu ocazia mini-mitingurilor din acest an când au participat doar câteva mii de oameni în condițiile în care Bucureștii au o populație de peste 2 milioane…
    Nu ne pasă, sau ne pasă mult prea puțin de semenii noștri..
    Iar pentru asta nu doar băse e de vină… O parte mare de vină o are fiecare din noi… Noi toți am avut o oarecare contribuție la faptul că s-a ajuns aici. Că nu am spus suficient de uniți și suficient de ferm: Gata! Pâna aici!

  2. un singur lucru as vrea sa stiu: de ce este o drama mai mare daca cineva se arunca de la etajul parlamentului decat daca cineva se arunca de la etajul 10 al blocului M82 din Colentina?

    de ce sa fim mai solidari cu sinucigasul din parlament, decat cu cel din Cloasterfii de Sus?

    de ce e mai tragic sinucigasul care spune “PDL suge!” decat cel care spune “m-ai parasit, cacato, n-am sa ti-o iert!”?!

    omul a murit (de fapt, a murit?) iar asta, in sine, este o drama si imi pare sincer rau

    dar in opinia mea numai in mintea lui bolnava (cred ca bolnava) boc sau basescu sunt de vina pentru starea lui materiala; in realitate, daca nu ai cu ce hrani copiii, iti iei un al doilea job, nu faci circ (de parca n-ar face astia destul circ in parlament)

    suna cinic, dar daca esti disperat ca nu-ti poti hrani copiii atunci pui mana si faci ceva in acest sens, nu alegi calea “usoara”

    cu tot respectul, imi pare rau pentru om, dar si mai rau pentru familia acestuia

    1. Bine, Ştefan. Şi atunci alegem să nu mai fim solidari pur şi simplu. Săritura ăluia nu ne strică nouă touch-screen-ul la I-pad.
      Dacă există o diferenţă între disperarea omului ăsta şi ăi din exemplele tale, atunci e vorba de valoarea de simbol a gestului său. Cândva asta avea o semnificaţie.
      Teoria cu “ia-ţi al doilea job” e pe cât de cinică, pe atât de lipsită de fundament. Pentru cei mai mulţi disperaţi alternativa asta nu există. De unde să iei un al doilea job? Chiar îţi pare că pe piaţă e o abundenţă de joburi disponibile?
      Nu e , poate, cazul omului ăsta. Dar pentru mulţi disperaţi primul job ( atunci când există) nu mai lasă timp şi vlagă pentru nimic altceva. Cunosc mulţi oameni în situaţia asta. Onest ar fi ca pentru acel prim job plata să fie onestă şi să reflecte valoarea muncii. Dar asta e deja o altă poveste.
      Cum spuneam, un astfel de gest are o valoare simbolică. Într-o societate care nu mai dă doi bani pe simboluri.

      1. iti dau dreptate in ceea ce priveste lipsa de reactie la un gest simbolic, problema este ca multi nu vad in asta un gest simbolic, recunosc ca nici eu, ci un gest de slabiciune, disperare, lasitate, teama, chiar blazare si comoditate

        nu e nevoie de asemenea gesturi disperate pt a-ti face cauza cunoscuta, nu mai suntem in spatele unei cortinei de fier sa trebuiasca sa iti dai foc pe o partie de schi pentru a atrage atentia

        daca antenele si realiatatile ar da macar 10% din timpul alocat improscarii cu rahat a guvernului Boc (pe merit, de altfel) pentru emisiuni culturale, de educatie sociala, civica si de dezvoltare personala (educatie financiara, antreprenoriala, motivationala etc), oamenii ar intelege ca nu privitul la televizor si injuratul guvernului le va aduce bunastarea, ci numai si numai schimbarea care incepe cu fiecare individ in parte

        imi pare rau pt acel om, imi pare rau mai ales pt ca gestul lui devine inutil in ochii multora, imi pare rau ca si in ochii mei

    2. Stefan Murgeanu, imi pare rau sa-ti spun, dar postarea ta este de o imensa nesimtire ! Drama acestui om este drama colectiva a sute de mii sau milioane de romani adusi sub limita saraciei de acest guvern condus, prin intermediul lui Boc, de Traian Basescu.
      A compara aceasta drama cu cea individuala a unui individ nefericit in dragoste este prima dovada a nesimtirii de care vorbeam.
      In vremuri in care zeci si zeci de mii de oameni sint dati afara din serviciu, tu spui, cu o usurinta condamnabila, ca ar trebui sa-si ia un alt (si inca al 2-lea !!) serviciu. Asta e inca o dovada de nesimtire !
      Afirmi ca omul asta, evident disperat, « face circ » !!! Asta e alta dovada de nesimtire.
      Mai ramine doar sa-i oferi bietului om minunata ta carte, evident contra modestei sume de 19 lei, care sa-l invete cum sa-si gaseasca al 2-lea, al 3-lea samd job. Chiar ma mir ca n-ai facut-o din prima, la cit bun-simt ai dovedit !

      1. daca drama acestui om este drama a sute de mii si milioane (cum ar trebui sa fie), atunci de ce sunt strazile goale, iar urgentele pline de oameni care s-au imbuibat de craciun si de cei ce au ajuns in coma alcoolica?!

    3. @Stefan
      La o singura intrebare o sa-ti raspund cu permisiunea lui Mordechai. La restul dilemelor tale ti-a raspuns el cat se poate de corect. O sa-ti raspund de ce drama de a se arunca de la balconul Parlamentului e mai mare decat a celuia care se arunca de la nu stiu ce etaj strigand “m-ai parasit cacato, n-am sa ti-o iert!”. E simplu: cel care s-a aruncat de la balconul Parlamentului este un tata al carui copil sufera de autism! In calitatea mea de mama a unui copil cat se poate de sanatos iti spun ca acest lucru este dramatic, strigator la cer, infiorator, iar tratamentul de recuperare (apropo, nu se trateaza doar se amelioreaza starea lui) e al dracu’ de costisitor. In schimb, cel care s-a aruncat de la balconul blocului strigand in gura mare “cacato n-am sa ti-o iert” n-a aflat inca de LABA! E simplu.

    4. Este o diferenţă între cei care au murit la revoluţie în Timişoara şi cei care au murit tot în revoluţia aia dar în Brăila? Da! Numai despre cei din Timişoara se vorbeşte pentru că aşa dă bine în cadru, la imagine. Dacă ajungi în Timişoara e mişto să depui o coroană, la Brăila… eşti un mare prost dacă o faci!

      Ajung să mă întreb dacă nu cumva cei care îl judecă au probleme la mansardă, dar probleme mari de tot! Chiar trebuie să judecăm aşa un gest de un eroism fantastic? Dacă nu ai curaj decît să comentezi pe bloguri de ce judeci? Vorbim aici de cei 2 milioane de locuitori ai bucureştiului în condiţiile în care majoritatea a preferat să fie telespectator fidel.

      Hai să ne calmăm şi să înţelegem acest gen de protest, să acceptăm că e un protest şi nu o sinucidere! Dacă e pinguinul e rău, dacă e gest extrem iar e rău! Deci? Ce mama dracului trebuie să facă un om ca să trezească ceva în noi? Ce ne mai impresionează? Ce ne mai scoate în stradă?

    5. Imi permit un raspuns … copiat . Am citit un comentariu care a descris EXACT si parerea mea referitor la gestul deosebit SI RATIONAL al lui Adrian Sobaru si , deoarece a facut-o mai bine decat , cred ca as fi reusit eu , mi-am permis un “copy/paste” 🙂 . Citez (referitor si la REACTIA MASIVA din presa INTERNATIONALA , a gestului lui Sobaru) :

      “este incredibil de superb faptul că divizia dezinformare a securității române (aripa portocalie dar nu numai) nu poate discredita gestul altruist al acestui om.
      este imposibil să-i iei unui copil tatăl erou. nu poți. oricâți descreierați, schimonosiți de ură, îl vor eticheta drept „nebun”, „psihopat”, „fraier”, „exhibiționist”, „iresponsabil”, „minte tulburată”, „ ”inteligent” ”, „*”, „bolnav psihic”, „cretin sinucigaș”, etc.
      e un precedent foarte periculos pentru puterea aflată în opoziție cu poporul acest curaj acoperit în totalitate de legitimitate.
      este un gest pur, un salt în fața tuturor privirilor, rele și nu numai, un zbor într-o mocirlă umanoidă, gest ce nu poate fi murdărit.
      nu poate fi maculat. stropii indiferenței mocirloșilor nu au atins nimic.
      cât timp existăm, noi – cei buni, istoria nu poate fi ‘accidentată’. pot fi, în schimb, compromise, a câta oară, uniforma și obrazul Poliției Române, o simplă prestatoare de centură manevrată și manevrabilă de către peștele stăpân.
      eroismul îi pute oricărei puteri odioase. eroismul altruist e turnesolul care dezvăluie impostura socială totalitară, e piatra de încercat și încercare a tot ce-i antiuman, cu față umană, pretins socială.
      acum nu mai rămâne decât spațiul vid sonor, încăpător arhisuficient pentru dejecțiile detracaților moral, decorticaților sufletește ori schilodiților emoțional și social (de oameni, de mediu, de lipsuri) de la vârste fragede.”

      … inchei citatul …

      Nu-ti doresc @Stefan Murgeanu sa ajungi in situatia in care SA-L INTELEGI CU ADEVARAT pe Adrian Sobaru … ! Eu IL INTELEG PERFECT … , desi as fi preferat sa nu fiu in situatia de a-i putea intelege gestul !!! 😦

  3. Sigur ca iti iei un al doilea job. Unde? Daca nu locuiesti intr-un oras mare unde poti gasi de lucru pe bani putini nu ai ce sa faci. Nu e loc nici pentru un singur job. Dar’mite doua.

    1. pentru cei care isi cunosc si isi iubesc meseria se gasesc joburi destule, stai linistit 😉

      ce-i drept, e nevoie si de flexibilitate, schimbare, reorientare uneori, dar e de preferat decat sa mori de foame sau sa te arunci in gol 😉

      1. Ei, dacă ți-ar fi citit cartea, sigur nu s-ar fi aruncat. Și-ar mai fi luat încă 2 joburi și l-ar fi vindecat de autism pe fiul său.
        Și nici măcar nu e vorba de joburi secundare sau de lipsa lor aici. Poate e vorba despre solidaritate și lipsa ei. Sau poate e despre societatea anormală în care trăim. Și despre multe altele, care ne scapă.

        Dar e simplu să umblăm cu certitudini. Dacă eu n-aș fi făcut gestul, sigur el e nebun și instabil psihic. Dacă eu nu mi-aș da foc pe pîrtie, sigur cel care a făcut-o e dement și nu merită luat în seamă. Dacă eu sorb fițuici automotivaționale, sigur cel care n-o face e prost.

  4. Acum 21 de ani un popor ar fi murit pentru o Romanie libera.
    Azi, o singura persoana a dorit binele poporului punandu-si viata la picioarele lui.
    Pentru aceasta fapta, e judecat.
    Doar cei disperati si plini de amar il caineaza.
    Se pare ca romanul nu are nevoie decat de iPhone, de masini de fite si porcul intreg pe masa de craciun.
    Si scuza pentru boschetareli si betivaneli – “sunt necajit, nu am”

    1. Imi permit sa comentez aici.Nu ca nu reactioneaza este problema …ci cum anume o face daca o face.Societatea este mesmerizata de sfantul porc de Craciun.De alergatul dupa promotii… de propria indestulare si nepasare in raport cu celalalt! Daca dai 3 lei la colindatori esti mai crestin un pic.Daca te duci si te inghesui la biserica pt a te buluci ca sa te spovedesti inainte de a infuleca bunatatile si a te fali ca ai facut tot ce se cade de Craciun… totul este bine. Si incep sa cred chiar ca la asta se reduce sarbatoarea la noi. Cel putin in ziua de azi. Sa dea Domnul sa isi revina acel om.Sa insemne ceva reactia ,protestul lui disperat. Teama imi este ca e de pe alta planeta .Planeta Bucuresti-Parlament via guvern are altfel de ADN.

  5. Daca am sa-i reprosez ceva amaratului este ca trebuia sa o o faca inteligent, sa direct pe Boc
    .Restul, comentariile oligotwiterilor , reactiile si solidaritatea, reflecta configuratia societatii romanesti in ansamblul ei.
    Banana Republic, prostitutio in integrum.
    ” Suntem o tara de cacat” , vorba unui deputat liberal.

    Deputatul UDMR Kelemen Atilla declarat, joi, pentru Mediafax, ca incidentul din Parlament reprezinta “un act disperat”, dar si “schizofrenie heroistica”.

  6. CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND…..
    Un angajat al TVR s-a aruncat de la balconul Parlamentului: “Aţi luat mâncarea de la copii!”
    S-a aruncat in gol din disperarea de a nu-si putea ajuta fiul autist
    CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND…..
    Ipocrita, panarama blondă din dotarea mârlanului de la Cotroceni, e interesată de cum dă pesticlă, de * politizare *, nicidecum de gradul de disperare , de insuportabilitate al românilor,al celor mulţi !
    Teatrul ieftin al duduii Udrea în faţa camerelor nu face decât să ne sporească scârba faţă de ipocrizia acestei impostoare! Atentă la gesturi, buchetul de flori şi poşeta pe care bag seama că nu le-a scăpat din mână din pricina * afectării *, Nutzi-emblema guvernării Băsescu, care să NU uităm a abandonat cu luni în urmă dosarul unui copilaş autist pe băncuţa unui parc , şi-a continuat de ale sale * îndeletniciri *, să dea telefoane.
    * AŢI LUAT MÂNCAREA DE LA COPII ! *
    * NE-AŢI UCIS VIITORUL *
    * LIBERTATE ! *
    PRESA INTERNAŢIONALĂ RELATEAZĂ, TVR-SLUGA băsescului şi a jagardelei sale ipocrite… ei bine TVR a apelat la calupuri de publicitate, apoi la scuze şi explicaţii, nimic demn, nimic în favoarea angajatului lor !
    De ipocrizie dă dovadă şi duduia Crişu :
    Pentru un părinte care află că are un copil cu autism este foarte important să depăşească şocul. Însă domnul Sobaru nu a reuşit să facă acest lucru, era foarte afectat. L-am cunoscut acum câţiva ani şi atunci mi-a părut labil psihic, un om care putea uşor să cadă într-o extremă”, spune, pentru romanialibera.ro, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism (ANCAA), Georgeta Crişu.
    Dovada de * profesionalism * al duduii Crişu arată limpede că în România NU se acordănicio atenţie unui aspect extrem de important, cel mai important, anume: părintele unui copil autist depăşeşte şocul DACĂ e consiliat, ajutat, deoarece nu doar copilul autist trebuie să beneficieze de terapie ci ŞI părintele trebuie acompaniat cu maximă atenţie şi profesionalism ca să reuşească în demersurile ce decurg după stabilirea diagnosticului!!
    Duduia * terapeut * ar fi nimerita sa se ocupe de GUVERNUL BĂSESCU AUTIST ! PUNCT.
    BLESTEMAŢI FIE : BĂSESCU, NUTZI UDREA ,BOC !!!
    Potrivit colegilor din TVR, Sobaru are doi copii, iar unul dintre ei suferă de autism şi face terapie la un cabinet psihologic de patru ori pe săptămână, informeaza realitatea.net. Până de curând, spun colegii, tratamentul ar fi fost plătit din ajutorul primit de la stat pentru îngrijirea persoanelor cu handicap, însă prin intrarea în vigoare a noilor reglementări legislative Sobaru ar fi fost exclus de la aceste drepturi. Suma pe care Sobaru ar trebui să o plătească pentru tratamentul copilului său ar fi de 800 de lei pe săptămână, spun colegii.
    Colegii mai spun că Adrian Sobaru avea de plătit rate bancare şi că banii pe care îi câştigă nu sunt suficienţi şi pentru tratamentul copilului său.
    CNA, altă slugă a ticălosului dictator Băsescu, e chitit pe televiziunile care au difuzat imaginile incidentului, chipurile ca să protejeze minorii care minori oare nu trebuie să ştie cine sunt cei care i-au condamnat la sărăcie, le-au ciuruit părinţii şi le ucid bunicii, oare nu trebuie să ştie că mafia PDL le-a amanetat viitorul, că neruşinata blondă din dotarea Satanei de la Cotroceni a fost întotdeauna pusă deasupra intereselor copiilor românilor, oare nu trebuie să ştie că pentru copii guvernul premierului Băsescu NU are bani pentru copii în schimb are mereu pentru impertinenta Nutzi … ???
    TREZEŞTE-TE NAŢIE ROMÂNĂ!!!
    CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND….
    RUŞINE NESIMŢIŢILOR INDIFERENŢI PROSTOCALII * PARLAMENTARI * !!!SĂ NU ÎI IERTE DUMNEZEU !! JAVRE ORDINARE LA ORDINUL JAVREI ORDINARE DE LA COTROCENI !!
    Basescu & Udrea , PDL, UDMR, Minoritatile Nationale si scursorile de la UNPR, va vom judeca si condamna, pentru : GENOCID , Subminarea premeditata a economiei si nu in ultmul rand pentru INALTA TRADARE !
    “Cum nu vii tu Tepes, Doamne/ Ca punand mana pe ei/ Sa-i imparti in doua cete/ In nebuni si in misei?….”
    ADRIAN SOBARU… NU este suferind psihic cum afirmă slugile Cotroceniului, NU ESTE ADEVĂRAT !!! E doar unul din părinţii, unul din românii disperaţi sătui de ticăloşiile gubernului Băsescu-Udrea-Boc! În situaţii asemănătoare acestui ROMÂN CARE A STRIGAT * LIBERTATE ! * ŞI PENTRU NOI mai sunt alte milioane!!
    DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE !!!

  7. Un gest căt un simbol. Sau un simbol cât un gest?
    Aud acum că acel om nu a avut nici măcar reflexul de a-şi proteja faţa în cădere. Unii au zis că e “schizofrenie heroistică”. Colegi de-ai lui, de la TVR, au zis că era instabil psihic. Se gândeau probabil că dacă n-ar fi zis asta şi-ar fi pierdut slujba. Dar de tăcut puteau să tacă. Măcar atât.
    Eu aş numi asta doar DETERMINARE DISPERATĂ.
    O ţară care nu învaţă nimic din asta nu mai e o ţară. Dacă Guvernul nu-şi dă demisia îmi rezerv dreptul de a renunţa la cetăţenia română. Nu la Ţară, pentru că e Ţara mea.

  8. “Nu-mi da Doamne mai mult decat pot duce!”
    Este rugaciunea pe care o spun cand simt ca nu mai pot.
    Omul acesta a primit mai mult decat putea duce.
    Eu cred ca este un parinte care a incercat sa lupte pentru copiii sai.
    Daca pleca la razboi era acelasi lucru, tot o plonjare in necunoscut si de aceea mie gestul sau mi se pare eroic.
    Imi pare rau doar ca nu a incercat sa ia cu el si un dusman portocaliu.

  9. Twitter-ul poate fi un mijloc de comunicare foarte eficient, prin însuşi modul lui de lucru. Din păcate, la noi este folosit pentru mesaje de genul: “m-am trezit”, “am mâncat”, “mă doare capul”, “mă mănâncă umărul stâng”, etc., fapt pentru care eu, de pildă, n-am mai îndrăznit a-l deschide de vreo două luni. Mă rog, poate am dat follow la cine nu trebuie, tot ce-i posibil…

  10. Am vazut, la inundatii, tara asta scaldata in lacrimi pentru sinistrati… Intr-adevar, greu de digerat anumite reactii mai ales ca Adrian Sobaru, salariatul tvr, este si el tot un sinistrat. Cand ai un copil bolnav, in Romania nu poti fi decat un sinistrat. Toata viata!
    Nu numai ca le sunt aruncate, lunar, niste firimituri la care nici maidanezii nu s-ar uita, dar nu exista scoli speciale pentru nevoile cu adevarat speciale ale acestor copii, nu exista programe cooerente care sa-i integreze, sa-i pregatesca pentru societatea asta care si asa nu da doi bani pe suferinta lor. Copiii astia sunt toata viata dependenti de parintii lor! Si uneori parintele ajunge la captul puterilor si rabdarilor…Si m-as abtine dracului de la orice comentariu daca n-as cunoaste din interior o astfel de drama…Bravo, M&M!

  11. O sila imensa. Mai sunt romanii oameni ? S-au transformat in “Omul Nou”
    al Ceausescului. Automate. Masini. Utilaje. Nimicuri.
    PS
    Cand vor incepe cu atentate de alea de adevarat; cu oameni care nu mai au nimic de pierdut; cu specialisti in dinamita, in arme si trageri de la distanta.
    Cand “clasa politica” va avea FRICA pentru familiile lor. Sunt inconstienti…

    1. Adevărat grăieşti! Dar vezi tu, e mai uşor să-l trimitem să-şi mai caute un job în loc să vedem că omul reflectă printr-un gest o disperare a întregii societăţi! E mai uşor să dăm din buze fraze în care nu credem nici noi. E mai simplu să acuzăm pe bloguri şi să dăm sfaturi în loc să înţelegem că omul ăla nu a vrut să se sinucidă pentru copiii lui (pentru aceia ar trăi şi două vieţi numai să-i vadă sănătoşi), ci pentru o trezire naţională. Dar e mai simplu să-i zicem “laş” şi-apoi să ne întoarcem cu spatele şi să ne culcăm liniştiţi!

      Cînd un disperat ca el se va îmbrăca în dinamită şi va omorî vinovaţi şi nevinovaţi ce se va mai comenta oare?

  12. Nu sunt un vizitator frecvent al blog-urilorl. Dar dintre toate, acesta imi parea cel mai consistent in privinta argumentelor comentatorilor – o dezbatere a unor oameni cultivati si bine informati. Dl. Murgeanu imi contrazice violent impresia anterioara. “Omul zilei” era tatal unui copil autist, cu alte cuvinte – un copil care are in mod special nevoie de prezenta ambilor parinti cat se poate de mult alaturi de el. Mama este cea care care il vegheza in pemanenta pe copil si primea un ajutor de la stat care suplinea partial imposibilitatea de a exercita o activitate profesionala remunerata. Trebuie oare sa spun ca acest ajutor este prevazut in obligatiile sociale ale tarilor UE si ca bugetul de modernizare a Romaniei reinventeaza eugenia ?

  13. Uitarea isi va pune amprenta cat de curand..Au mai fost tentative ,disperarea si-a mai aratat coltii de cateva ori…A vuit presa o perioada ,apoi s-a asternut tacerea…Unii spun ca raul trebuie alungat cu zgomot…Mda…

  14. s-a dus oportunitatea unui protest spontan de proportii.
    nu-l cunosc pe om, dar am plans pe putin doua ore de la producerea evenimentului, urmarind stirile.
    daca eram in bucuresti, mergeam la parlament sa arunc cu molotoave cat erau inca in sedinta aia. indiferent daca eram singur sau nu si indiferent de consecinte.

  15. Suntem un popor la prima mana si aici am tupeul sa spun ca nu ma incadrez, inca mai pot sa fiu ca altul, altii in care ratiunea inca n-a murit.
    De ce nu-si fac ma aia din Cuca Macaii asigurari daca-i inunda?
    De ce nu-si ia ma ala un al doilea job?
    Da, cine l-a pus ma sa se faca medic, io?

  16. Şi mai trebuie lămurit un lucru: nu cred că putem da vina pe un om sau pe un partid politic, vina o poartă întreaga clasă politică. Iar cînd spun că poartă o vină mă refer la faptul că atunci cînd întîlnim un om politic pe stradă trebui săi rupem capul. Cam asta am înţeles eu din acest protest.

    Vă garantez că PSD, PNL şi celelalte cohorte de rahaţi vor profita de moment şi vor arăta cu degetul spre PDL cînd de fapt întreaga clasă politică este vinovată de mersul înapoi al româniei.

    1. Nu stiu daca ar trebui să-i rupem capul chiar oricarui politician in momentul de fata. Una din manevrele PDL-iste spre exemplu, cand e de ingropat rahatul propriu e datul vinei pe intreaga clasa politica, pe Matei Corvin si pe Decebal. In orice partid scuturat bine se gasesc plescari, baroni, curve si prosti dar nu asta e ideea. La momentul de fata in care fiintam tara e condusa de PDL si ajutoarele, atat. Buna, proasta, varza, opozitia e in si numai opozitie.

      1. Menopol are dreptate.
        Aproape toti politicienii de astazi sunt produsul securitocratiei instaurate in anii 90, cu relatii cimentate transpartinic de crimele din anii 89-90.
        Nu sunt un un fan PDL si cred ca ar trebui sa plece. In acelasi timp, imi aduc perfect aminte de perioada PSD-Nastase. De furat se fura tot ca acuma. Miki Spaga isi tranformase porecla in renume. Baronii locali erau stapani absoluti. Iti aduci aminte de procurorul care s-a sinucis datorita presiunilor la care era supus pentru ca ancheta pe cine nu trebuie? (daca a fost sinucidere, ca nu e clar). Si asa mai departe.
        Opozitia va ajunge la putere intr-un final. Din pacate asta nu va schimba nimic. Pana nu ii schimbam noi pe ei, pe toti. Sau sa le rupem capul.

  17. E mai complicat decit pare la prima vedere.

    Omul a protestat. Nu putem fi toti de acord cu protestul lui sau forma de protest alesa. Si-a spart fata si oasele iar acum ingrijirea lui cade in sarcina sistemului de sanatate de stat. Platesc contribuabilii.

    E OK, d-aia sint facute impozitele.

    Chiar daca nu sintem de acord cu forma protestului, nu inseamna ca nu-l intelegem. Are un copil bolnav iar tratamentul costa o avere. Aici e vina statului care ar trebui sa aiba grija de cetatenii lui, indiferent daca-i cheama Hagi sau Pulica Frinaru. Boc si gashca sint reprezentantii statului.

    Din toate astea, un singur lucru pozitiv va iesi. Prin gestul lui disperat omul a aratat ca nu mai poate si in acelasi timp si-a facut cunoscuta problema. Pariu pe 100 de dolari ca de maine se vor inghesui sponsorii la usa lui. Voiculescu va plati spitalizarea, Patriciu va plati tratamentul copilului si asa mai departe.

    Asta arata ca inca sintem oameni si ne pasa. Singurul gest de a prelua aceasta drama in toata presa arata ca ne pasa. Grav va fi cind lumea va muri pe strada si nici macar nu veti citi despre asta.

  18. Mai cumplit decat ceea ce s-a intamplat azi in parlamentul Romaniei sunt doar comentariile pe care le-am gasit referitor la acest eveniment.
    Traim intr-o lume atat de total de lipsita de empatie si, azi, mai mult ca oricand, m-am convins ca nu mai e nici o speranta si ca scapa cine poate.

    Craciun Fericit…

  19. ii raspundeam pe vremuri unui admirator al Doamnei Tatoiu spunandu-i ca rolul unui stat ce functioneaza bazandu-se pe o economie sanatoasa ar fi acela de a te face sa traiesti decent si onest cu un singur job full time. daca iti doresti mai multi bani si mai multe lucruri sau upgradarea vetii tale la un nivel de lux (nu doar de simpla decenta) sau accesul la o educatie mai sofisticata, de-abia atunci vorbim de un al doilea job. drama oamenilor acestia este aceea ca au inceput sa realizeze ca dupa atata reformare sanatoasa a statului portocaliu, ei nu-si mai pot permite nici macar existanta decenta. si atunci devin indecenti prin gesturi ca acesta.

    iar circul din parlament nu l-a facut pentru ca isi dorea sa devina mai faimos decat sinucigasul din dragoste de la Cloasterfii de Sus (pe care-l invoca un ante comentator). am prieteni care sunt epuizati de lupta cu statul. dupa ce si-au recastigat drepturile salariale in instanta, a venit boc si le-a blocat accesul la ele. impotriva legii, impotriva constitutiei… si atunci mai avem dreptul sa-i cerem omului asta sa respecte decenta si regulile bunului gust? eu cred ca nu.

  20. Murgeanu,
    Nici tu nu intelegi gestul simbolic al omului???
    Chiar nu pricepi ca a dorit sa atraga atentia lumii si noua, poporului astuia ipocrit si pervers ca nu se mai poate trai decent in acesta tara???
    Nu poti nici tu mai mult decat boc???

  21. vad , aproape cu greata, peste tot comentarii gen puturosi nu vor sa munceasca, al doilea job. uitam un singur lucru. gestul omului e terifiant, nici nu-l pot comenta. Dar sunt la fel de sigur ca Mordechai ca e un gest cu simbolistica puternica, atunci cand libertatile tale ca om iti sunt restranse. ce mai trebuie sa se intample ca sa ne trezim naibii odata. si atentie pentru cautatorii de nod in papura, Libertatea inseamna si dreptul la un trai decent, nu doar faptul ca esti liber sa dai din gura ca bezmeticul. iar daca mai aud comentarii de genul “pai esti liber sa pleci oriunde” o sa le raspund asa cum a facu-o si altcineva “aleg sa fiu liber in tara mea”. de ce trebuie sa plecam in alta parte? sa plecam capul, invinsi de un sistem si de mentalitati care au atins apogeul din nou in zilele noastre

  22. Stefan Murgeanu spune:

    suna cinic, dar daca esti disperat ca nu-ti poti hrani copiii atunci pui mana si faci ceva in acest sens, nu alegi calea “usoara”

    Ce-o fi vrut să spună cu … calea “uşoară”?? :sh0ck:

  23. DA sint alaturi de omul ala prin gestul lui a aratat mizeria de viata dinRomania ca de fapt marea majoritate nu se gindeste decit la ograda lui si sa-i fie lui bine restul n-au decit sa piara. ce ma doare mai mult e ca nu mai exista iubire de patrie daca vorbesti de asa ceva ti se ride in nas.solidaritate cum sa ceri cind nu mai sintem o natie ci o adunatura de insi .cei de la putere si clasa politica sint interesati doar de binele lor si al acolitilor ce ii aduleaza doar fiindca au piinea si cutitul cu care impart averea acestei tari. nu vezi ca ne-au facut sclavii fmi si ai marilor puteri doar ca sa mai ramina cit mai mult la putere

  24. Mda, cred că asta e soluţia pentru eradicarea şomajului: “al doilea job”. Eşti şomer? Ia-ţi al doilea job.
    Cum de nu s-a gândit nimeni la asta până acum? Cred că ar trebui să-l anunţ şi pe ministrul şomeriei naţionale.

  25. Sunt cu totul de acord cu cele scrise de Mordechai, atat in articol, cat si in replica data mai sus lui St. Murgeanu. Sinuciderea simbolica in chiar incinta parlamentului, arata ca bietul om nu era paranoic, ci dorea sa dea un exemplu de curaj civic intregii tari. Putini au la dispozitie sala parlamentului, dar probabil ca daca ar avea acces acolo, multi oameni disperati ar proceda la fel. M-ar interesa insa sa stiu care este numarul anual de sinucigasi (sinucigase) in Romania si cum a crescut acest numar in ultimii sase, sau macar in ultimii trei ani.

    1. casa poporului este a noastra, a poporului. toti cetatenii au acces la sedintele publice ale Consiliului Judetean, Primariei, Parlamentului, nu doar cei cu legitimatii de presa.

  26. Care dracu solidaritate?,, Dam din gura..vai saracul,vai saracii..vai de steaua,viata noastra,ne plangem..dar la o adica,tot acasa stam si ne punem palmele la gura,urechi si ochi”.
    Ce s-a intamplat acum 21 de ani,nu se va mai repeta cred niciodata,pentru ca am devenit un popor care doar asteapta sa ii pice para malaiata in gura!

    Cat despre acel om,in afara de faptul ca ,,a avut un accident de munca” si ca il va scoate probabil cu probleme psihice….nu stiu daca pot spune ca a rezolvat ceva.

  27. @all
    Ştefan a articulat un punct de vedere. Cu care putem sau nu fi de acord. Şi căruia îi putem răspunde dacă avem argumente. Civilizat, aşa cum şi el o face. Pentru bunul motiv că are o opinie diferită decât noi ( şi are şi curajul de a şi-o asuma) nu cred că ar trebui să-i răspundem cu insulte. Cu atât mai mult cu cât Ştefan Murgeanu chiar e un om de toată isprava.
    Acum revenind la cestiune:
    Cred că libertatea anapoda a stricat ceva în noi. A dispărut ceva din mistica gesturilor, simbolurile nu mai preţuiesc nimic. Acum gesturi care altădată ar fi fost socotite eroice se petrec sub ochii noştri, în direct, televizat. Ne şochează retină şi ne tulbură mintea. Iar reacţia noastră e alta.
    Înainte de ’89 şopteam pe la colţuri, auzeam de la Europa liberă de protestul lui Dinescu, de greva de la Braşov sau de Doina Cornea. Şi gesturile astea aveau o aură quasi- mistică. Pentru că ne erau inaccesibile. Pentru că auzeam despre ele pe căi oculte, iar cei despre care se vorbea ne erau necunoscuţi, aşa că în mintea noastră căpătau o statură colosală, adevăraţi eroi. Laşitatea noastră, a celorlalţi, şi puţinul pe care îl ştiam sau îl puteam afla ne hrănea speranţa şi năstea legende.
    Astăzi când gesturile de disperare se petrec sub ochii noştri, cum spuneam, în direct, la tv… misterul lipseşte, mitologia este avortată, iar ceea ce ar fi putut părea eroism e privit ca fapt divers, tulburare psihică sau goană după notorietate. Telecomanda nu e compatibilă cu mistica.
    În fine, diferenţa dintre un sinucigaş din amor, care se aruncă de la etajul X din Colentina şi amărâtul de la TVR. Ce să spun? E aceeaşi diferenţă care era între Jean Burdihală, care făcea greva foamei la penitenciarul Poarta Albă, pentru că voia drept la vizită, şi Doina Cornea, care şi domnia sa era în greva foamei. Din alte motive. Diferenţa între atunci şi acum e… telecomanda şi rafturile pline cu libertate ale supermarketurilor. De fapt noi suntem diferiţi. Gesturile au rămas aidoma.

    1. multumesc, dar este normal ca oamenii sa fie suparati:

      eu stau la caldura in spatele unui monitor si comentez ce vreau fara sa inteleg anumite lucruri, in timp ce ei stau de zile intregi in frig, in ploaie, in vant si in zapada, blocand intersectiile din capitala, demonstrand in piata victoriei si in piata constitutiei, rabdand de foame si riscandu-si slujbele, sanatatea si vietile, multi dintre cei ce au comentat aici stau de joi in fata spitalului unde este omul internat (f sincer, nu stiu care este soarta omului, daca mai traieste si este internat sau daca a murit) si formeaza un lant viu, exprimandu-si astfel nu doar sustinerea fata de gestul omului, dar si suportul pentru acesta si familia acestuia…

      lasand ironia trista la o parte, trebuie sa recunosc ca intr-adevar am gresit, omul acela a avut curajul sa faca mult mai mult decat oricare dintre noi care stam aici si comentam inutil…

      si da, recunosc, gesturile au ramas la fel de importante, noi suntem diferiti…

  28. @ Mordechai
    Iti raspund, fiindca inteleg ca (macar) prima parte a postarii tale ma vizeaza.
    Ma acuzi ca i-am raspuns acestui individ cu insulte referindu-te, probabil, la cuvintul « nesimtire »
    Numai ca postarea lui, aparent « civilizata », este cu mult mai insultatoare decit ceea ce-am spus eu.
    Mai intii, o insulta mizerabila la adresa omului care s-a aruncat in gol, fapt calificat de catre acest Murgeanu, « om de toată isprava », cum ii spui tu, drept « circ »
    Apoi, o insulta la adresa aceluiasi dar, in acelasi timp, jignindu-ne, tuturor, inteligenta, este afirmatia ca « numai in mintea lui bolnava boc sau basescu sunt de vina pentru starea lui materiala »
    Cu aceste insulte cum ramine ? Daca ne exprimam « civilizat » avem dreptul sa insultam ? Sau unii avem, iar altii nu ?

  29. Repet ce am mai spus (si nu doar cu trimitere la acest caz , ci si din experienta personala destul de consistenta) :
    “Suntem un popor de IMBECILI , in adevaratul sens al cuvantului !” 😦 Atat si nimic mai mult …!
    … iar exceptiile , mult-prea-putine , nu fac decat sa intareasca regula .

  30. In socialism, eroii erau pretuiti si iubiti si de aceea toti ne doream in intimitatea noastra sa luptam pentru tara si popor si sa devenim eroi.
    Astazi sunt pretuite starurile tv si curvele din ziare si tinerii nostrii isi doresc sa fie “cunoscuti” prin tv sau ziare. Nu ma mai mira ca pe eroi unii urineaza precum Placinta junior iar altii ii considera exaltati pentru a ascunde ca nu sunt in stare a fi asemeni lor. Daca ne vom reaminti sa ne pretuim eroii, poate vom fi in stare sa mai facem si o Revolutie. Pana atunci suntem doar “Musti de-o zi, pe-o lume mica, de se masura cu cotul” (M. Eminescu)

COMENTEZI?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.