E veche, monşer! E veche!

-Bre, să-ţi bagi picioarele! se zburleşte amicul meu. Şi înainte erau destui figuranţi, tot felul de unii bătuţi de nevoia băgării în seamă, dar după ’90 parcă prea au luat-o razna. A apărut damblageala asta nouă, numită “fiţe”. Unde te mişti numai fiţe şi fiţoşi. Acu’ cică e mare fiţă să ai fiţe, băga-mi-aş picioarele! Când naiba s-a tâmpit neamul ăsta în aşa hal, bre?

N-am ce zice, empatizez cu amicul. Îi înţeleg perfect năduful, care mă străbate frecvent şi pe mine. Şi cum mă străbate aşa se transformă în draci şi chef dor de ciomag. Dar n-am cum fi de acord cu el până la capăt. Că “fiţa” nu e invenţie recentă. Deloc. Şi de data asta nu mai poţi da vina nici pe comunişti. Că mitocani cu ifose, parveniţi cu băşini şi ţugulani frezaţi au existat şi înainte. Mult înainte. Aflăm asta de la primul şi cel mai tare blogger român: dl. I.L. Caragiale. Pe vremea sa prosteala asta se numea “moft”, iar cei atinşi de ţăcăneala cu pricina erau lesne identificaţi ca fiind “moftangii”. Parol, monşer! Nimic nou. Ba, sunt de părere că îi botezase mult mai potrivit nenea Iancu.  Moftangii, monşer. Moftangii şi moftangioaice!

Advertisements

7 Comments

Filed under Oy-oy!

7 responses to “E veche, monşer! E veche!

 1. feodor

  Oy vay !
  Da , moft suna mai neaos, de acord. Macar ca n-om mai vedea cum toti chatistii scriu “fitza”.
  Procedura care, pe mine, ma ingrozeste.Si , apropos, azi am avut niste…mofturi pe care le-am dus la indeplinire .:)
  Cica e de bon ton. Moftul, deh .

 2. lol48

  Raby ,dai in pisici astea nu merita mai mult !!. 🙄

 3. Nostradamus

  Draga rabbi , numarul si marimea fitzelor e clar invers-proportionala cu intelectul ! 😈 Americanii , ca natie si gloata , sunt de ani buni caracterizati de asta , iar cei care-i conduc au grija sa le dea educatie cat mai putina , dar gadgeturi , fitze si “gargauni trendy” cu ambalaje si reclame cat mai stralucitoare , le-au dat “cat incape” … ! Iar rezultatul se vede … 😦
  Din pacate , moda asta se pare ca au luat-o si europenii , iar pt. noi , romanii , “mai slabi de inger” si de caracter , n-a fost nici cea mai mica problema , odata scapati de constrangerile comunismului , sa le imbratisam si sa le asimilam imediat (fitzele si gargaunii). Asa ca asta am ajuns ! Va trebui sa dam , rau de tot , cu capul de pragul de sus , ca sa intelegem ca fitzele nu tin loc de foame , de cald , de sanatate si , in general , grija pt. “ziua de maine” ; iar cand vom reusi sa simtim si sa intelegem asta va fi al-dracului de dureros! 👿

 4. Cata dreptate ai!… Fitza e neologismul pentru moft. De ce nu m-am gandit pana acum?…

 5. Pingback: Recomandări de seară » Daily Cotcodac

 6. Ah, stii ca asta zic si eu uneori? 😉 desi nu m-am gandit sa compar “fitza” cu moft,da’ fac referire la Caragiale si ma gandesc ca noi asa am fost cel putin de atunci.Sau cel putin de pe vremea lui Tepes.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s