La alegerile europarlamentare de ieri Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale

Nu am să explic titlul de mai sus. Explicaţia sare singură zveltă şi cu păr pe picioare din ce am să spun mai departe.

Vorbind despre scrutinul de ieri aş putea pomeni mai întâi despre spectaculoasa reuşită a partidului canciştilor. Prezenţa la vot a fost cu adevărat cea mai importantă ştire ieri. Cu toate implicaţiile ei. Care implicaţii? Nişte implicaţii, cică. De notat, totuşi, cum prezenţa de care vorbim a intrat în erecţie de la ora 19, în urma administrării de viagra micorbuzistic. Dar astea sunt desigur prezumţii şi nimic altceva.

S-a vorbit ieri despre fraudă electorală. Ca şi cum, în România, asta ar mai putea fi o temă. Nu e o temă. Aşa cum poluarea nu e o temă la Copşa Mică. Există şi gata. Fatalitate. Putem vorbi despre plimbările lui Traian Băsescu pe la trupeţii de peste mări, despre autobaza electorală, mici şi bere sau despre tot ce mai reprezintă pe la noi vehicule ale mesajului electoral.  Dar am vorbi degeaba. Pare-se -şi asta e vestea bună- că doar vreo 27 de procente dintre români mai par sensibili la tipul ăsta de argumentaţie. Aşa că haideţi să sărim peste asta şi să vedem cu ce ne-am ales după ştampileala de ieri.

Dincolo de scorul strâns prezentat de sondajele de la ieşire, putem spune deschis că PDL este câştigătorul alegerilor de ieri. Mijloacele prin care s-a obţinut această victorie am convenit că nu le discutăm acum. Iar numărătoarea mandatelor va arăta că aşa e. Mai mult decât atât, putem vorbi despre o victorie a popularilor europeni, a dreptei, la alegerile de ieri. Şi asta la nivel european.

Haideţi să facem puţină aritmetică: PDL a obţinut, foarte probabil, 11 mandate. UDMR, probabil, trei mandate. La acestea se pot adăuga cele două ale PRM- Vadim şi Becali exprimându-şi dorinţa de a adera la grupul popularilor europeni. Acestea sunt mandatele pe care România le trimite popularilor europeni. Tokes, Eba, Vadim şi Becali, başca TRU şi Stolojan. Băsescu şi-a făcut datoria şi le trimite aproape jumătate din mandatele României popularilor europeni. Iar asta se va simţi şi la prezidenţialele din toamnă. Veşti bune pentru populari, veşti bune pentru dreapta, veşti bune chiar pentru Băsescu… dar… veşti naşpa pentru România. Iar din punctul ăsta de vedere, în România, ieri am asistat la o victorie a prostiei, ignoranţei şi inconştienţei.

PPE s-a manifestat în mod constant ca un partid de la care ne-au venit numai veşti bune. Începând de la admiterea în UE şi mergând până la recentele iniţiative ale conservatorilor germani sau damblalele anti-româneşti ale lui Berlusconi şi ai lui. Şi enumerarea poate continua mult şi bine. Monitorizarea pe justiţie sau propunerea de blocare a fondurilor cuvenite României şi Bulgariei sunt alte idei prieteneşti ale PPE.  Cu o consistentă complicitate a românilor din grupul PPE. Iată de ce, adăugarea de noi şi importante mandate, în urma votului de ieri, prin votul românilor, acestui grup, e un vot împotriva propriilor interese. PPE nu este o formaţiune prietenoasă cu ţările nou aderate, cu atât mai puţin cu România. O creştere a forţei acestui grup în PE şi Comisia europeană nu este deloc un lucru care să convină intereselor noastre. Dar deloc. Cu toate acestea, prin votul de ieri, românii au votat tocmai pentru creşterea ponderii acestui grup. Am făcut mai sus aritmetica. Dacă asta nu e o mostră de imbecilitate… atunci chiar nu mai am ce spune.

Popularii europeni sunt, de fapt un enorm ghiveci de grupuri şi grupuscule unite sub titulatura vagă şi foarte generală de “dreapta”. Acolo pot coexista bine-merci berlusconezi, ebe şi tokesi. Făra probleme. De ce au votat românii pentru această aglomerare? Din ignoranţa, prostie… tembelism. Şi pentru că aşa li s-a spus în microbuz. Oricum ar fi, repet, votul ăsta e un vot împotriva propriilor interese. Alegerile europene sunt o cu totul altă tocăniţă decât cele naţionale, dar puţini par să fi înţeles asta.

Şi pentru că pomeneam mai sus de monitorizarea pe justiţiei şi insistenţele cu care dinspre PPE ni se cerea ca măcar un om să treacă de pe scaunul de demnitar în celula de pârnaie… iată o făcurăm. Exact pe dos. L-am trimis pe Becali din puşcărie… pe scaunul de europarlamentar. Şi ca să fie şi cu moţ… ăsta vrea să intre chiar în grupul PPE. Lângă EBA şi TRU. Şi Macovei. Aşa stăm.

Şi cu asta basta. Mă lupt prea tare cu scârba ca să fac alte analize şi caterinci după panarama de ieri. Asta e situaţia. Şi care nu staţi bine cu vânzările anterioare… la muncă, bre, că aveţi impozite de plătit.

P.S. Nu am pomenit nimic despre Mircea Geoană şi declaraţia sa de ieri. Din respect pentru tristeţea domniei sale, în urma pierderii suferite, săptămâna aceasta nici nu am să-l pomenesc. E mai bine aşa.

11 thoughts on “La alegerile europarlamentare de ieri Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale

  1. Aşa e cum spui, dar despre “simpatia” PPE pentru români puţini au vorbit în campanie, iar vocile lor s-au pierdut printre oiţe tunse, manele şi lacrimi prezidenţiale.
    Nu cred însă că PPE îi va primi pe Jiji şi pe Vadim, deşi tare drag mi-ar fi să-i văd în acelaşi grup cu TRU şi Macovei.

  2. confuzia creata deliberat in mintea electoratului,prin atacarea unor teme ce nu aveau nici o legatura cu perspectiva europarlamentara,accentuarea (in falsh,cum ar spune un celebru defunct)ideii potrivit careia votand o anume formatiune politica ,europa va sari cu sacii de euroi pa romanica,plus suprapunerea din start a campaniei pentru presedintie ,a tampit complet alegatorul si asa nauc si extrem de clientelizat.
    nici chiar persoanele ce vizau alegerea sau realegera in functiile supuse procesului electiv nu au avut(cu mici exceptii )nici habar dar, nici bunavointa de a aborda problema in termenii corecti.am spus si in alta parte ,spun si aici,mediul politic este contaminat de un virus mortal,mult mai periculos decat H1N1;IMPOSTURA
    avem in schimb, veleitati sinucigase.
    fara numar….fara numar…

  3. PPE,un partid adevarat,care ajuta pe toti,pe care-i poate.Sa-ti dea D-zeu sanatate,Florinele!
    Boss,hai ca-i bine,din ce in ce mai bine.Cand ne sterg astia de pe harta?sa am bagaju’ facut.

  4. Ma uitam aseara tîrziu la rezultatele alegerilor în mai multe tari europene. motiv de amaraciune si reîncepere de tratament contra ulcerului.
    În Germania, Italia, Spania , Franta, Olanda ca sa ma opresc doar la cei mari si influenti dreapta a cîstigat detasat. Stînga e pe nicaieri , ecologistii dopati de difuzarea filmului “Home” vineri seara au facut un scor peste asteptari.
    În Belgia la alegerile locale scorul obtinut de ecologisti legitimeaza orgia politica unde e posibil sa se împerechieze oricine cu oricine numai banii sa se împarta “echitabil” , iar simpaticul alcoolo de la Liege aduna peste 63000 de voturi surclasînd pe oricare alt politician clasic ( urmatorul e la 19000 de voturi ) de altfel uite un link cu personajul ( membru PS de altfel)

    http://www.actu24.be/article/belgique/electionsjuin2009/michel_daerden_quand_le_standard_gagne,_papa_gagne!/302127.aspx

    deci , un clasic acum , dupa alegeri fiecare s’a declarat învingator. unul în Walonia, altul la Bruxelles, altii ca au cîstigat un loc în plus fata de acum 4 ani iar altii ca si’au dublat scorul de acum 4 ani ( cînd si’l înjumatatisera fata de cel de acum 8 ani) deci liber la baut si que l’orgie commence!
    clasic urmeaza negocieri de vreo 2-3 ani pîna la formarea guvernului ( federal) dupa care într’o luna – doua acesta cade ca asa e scenariul.
    a , si votul e obligatoriu în Belgia.
    daca însa arunc un ochi la vecini, pot însa afirma ca rezultalele au fost decente.
    O zi si o saptamîna buna atît cît poate sa fie. ( si uite asa ne întoarcem din nou la miorita si mai nou la varianta ei europeana)

  5. Ce dreaq ma ca daca castiga PD-L in totalitate eara cel mai bine,da asa…oamenii astia nici nu stiu ce voteaza.Vai de capu lor…

  6. Eu nu ma voi lega de declaratiile lui Geoana din alt motiv: In ultima vreme nu reuseste sa debiteze ceva coerent si convingator, creind senzatia ca vrea neaparat sa piarda vesnic orice fel de alegeri, inclusiv pe cele de presedinte de scara de bloc…
    Ma voi lega insa de o declaratie de-a lui Zgonea. PSD se pare ca se imbata cu apa rece si, din aceasta euforie, scapa niste porumbei uriti din gura. De exemplu, pe la 2 noaptea, la realitatea tv, l-am vazut pe dl.Zgonea laudindu-se cu fenomenalul lor rezultat de victorie absoluta. Si, la un moment dat, a folosit expresiile “Romanie rosie” si “Europa socialista” si m-am blocat pe loc… Aveam senzatia brusc ca linga mine se aflau Gheorghiu Dej, Chivu Stoica, Petru Groza, Leonte Rautu, secondat de Brejnev, Andropov si Cernenco, cintind cu totii in cor “Internationala”, sub bagheta dirijorului Iosif Stalin… si in fundal surideau blajin Ceausescu si Iliescu, jucind pocher… Sinistra imagine… Sper ca Tov.Zgonea sa-si fi etalat doar “o fantezie de-a sa” vorba reclamei…

  7. Cele mai triste rezultate de ieri sunt cu siguranta prezenta unor persoane ca EBA, Vadim si Becali in parlamentul european. Ma intreb ce romani s-au dus si i-au ales pe astia trei? Sau mai degraba, la eba stiu.. ca doara pdl avea gasca de alegatori pregatita din timp, asteptand fluierul de start in autobuze electorale. Dar pe ailalti doi???

  8. Tot ce ne-ai spus aici legat de politică şi actorii ei s-a adeverit. Inclusiv faptul că EBA, Jiji, Vadim vor ajunge parlamentari europeeni.
    Cu tot respectul şi preţuirea pentru argumentele pe care le aduci dă-mi voie să sper ca prezicerea din titlu să nu se îndeplinească.

COMENTEZI?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.