Coreenii şi grădina zoologică

Am cunoscut cândva un năuc care se hotărâse să îşi deschidă propria grădină zoologică. Om simplu, cuminte, de la ţară, s-a lăsat apucat de ţacăneala asta după ce, naiba ştie cum, s-a trezit cu un pui de căprioară. Mai ştia el pe cineva care avea doi pui de urs aşa că baza exista. Nu pricepea el de ce-i spune grădină, că grădina e pentru plante, iar zoo e pentru dobitoace, dar după o minimă documentare s-a lămurit : săracele dobitoace stau în cuşti ca petuniile în glastre! În spatele casei avea o bucată de pământ, nu cine ştie ce, cu care încă nu se hotărăse ce să facă, aşa că a început să întindă pe acolo pari, plasă de sârmă, bucăţi de fier-beton, cam tot ce i se lipise de mână, încropind tot felul de îngrădituri în care să se întâmple minunăţia de grădină zoologică. După aia a înghesuit acolo toate orătăniile din curte: găini, gâşte, porcii, căţeaua, câteva curci, câţiva iepuri, başca puii de urs şi puiul de căprioară. Cât au fost ursuleţii mici, mai veneau prichindeii din vecini să se joace cu ei. Pe urmă ăia au crescut şi a trebuit să vorbească la ocolul silvic, să le dea drumul.

Din toată întreprinderea asta nu s-a ales cu niciun pol. Ba a prăpădit şi bruma de parale pe care vai de capul lui cum le agonisise. Se luase în serios. Atârnase de garduri plăcuţe pe care scrisese el, tălâmb, cu vopsea, mici dizertaţii despre orătâniile de acolo. Eventualii vizitatori – care au rămas mereu eventuali şi niciodată vizitatori – ar fi putut afla că: “Gâsca- este prietenu omului. Dă ouă şi francezi (sic!) fac din ficatul ei delicatesă”. A ţinut-o aşa o vreme. Nu câştiga nimic, dar îşi făcea o dambla. Pe urmă au venit de la inspecţia veterinară, de la primărie… dar de unde n-au venit! Şi l-au pus să dărâme şandramaua. A mutat porcii (Porc- Prietenu omului. Are carne bună şi este tradiţional obiceiurilor de crăciun) la locul lor în cocină, găinile în coteţ. Pe scurt, a închis “Grădina zouă Murgilă şi fii” (sic!). De atunci se vaită cui stă să-l asculte că statul l-a falimentat.

Azi aud o declaraţie a preşedintelui dez-suspendat al României, socru mic şi marinar de informaţii, Traian Băsescu:

Avem multe intenţii ale companiilor din Republica Coreea de a dezvolta afaceri în România. Din păcate, mare parte din ele nu se materializează datorită birocraţiei de la noi de acasă şi a lipsei de capacitate a instituţiilor româneşti de a-şi asuma responsabilităţi

De când i-a fost retrocedat imobilul din Cotroceni, Băsescu abia acum cuvântează pentru prima dată (în urechea naţiei, că ce-o fi ţâpurit el la nuntă nu se pune!). Şi prima chestie pe care se simte dator să o scoată pe orificiu e legată de… firmele sud-coreene. A, da. Tot azi s-a întâlnit şi cu oamenii ăia de la Exxon. Ce naiba mai e de zis? Urmează ofensiva pe Roşia Montană şi achiziţia de avioane americane second-hand, că doar nişte cretini şi-au imaginat că ăia l-au mângâiat pe creştet de dragul lui.

Deci, întors la Cotroceni, omul are urgenţe: firmele coreene, Exxon. Firmele româneşti, românii… ducă-se la toţi dracii! Firmele coreene, bre! Cu care avem experienţe groase: facilităţi şi pomeni la greu din partea statului român şi pa-pa din partea lor. E de neuitat experienţa cu DAEWOO la Craiova, care a primit facilităţi cum nicio companie nu a mai primit vreodată. Pe urmă, până să apuce statul român să ia vreun franc de la ăia, DAEWOO a dat faliment, aşa că statul român a mai băgat o dată mâna în puşculiţă ( în mandatul lui Băsescu!) să “răscumpere” falita fabrică de la Craiova la un preţ astronomic, pe care nu l-a obţinut din vânzarea marilor sale companii profitabile. Şi după ce a răscumpărat fabrica falită, pe bani mulţi, le-a făcut-o cadou americanilor de la Ford.

Poate există şi români care ar vrea să investească în România. Sau măcar să îşi deschidă o pârlită de afacere. L-aţi auzit pe omu’ pomenind vreodată despre asta? Canci! De fapt… ce naiba mai produc românii? Ce produc mari capitalişti din jurul lui Băsescu? Cocoş, Căşuneanu sau cine naiba vreţi! Ce produc marii capitalişti? Nimic. Toţi au devenit pricopsiţi căpuşând statul. Asta e reţeta capitalismului românesc. Nu produci nimic, nu exporţi nimic. Întreprinderi de tăiat facturi şi încasat comisioane!  Pentru că doar ăştia au voie să existe, să supravieţuiască în România. Restul e pentru coreeni, americani, franţuji. Are grijă omu’, că acum e din nou pe felie.

0 thoughts on “Coreenii şi grădina zoologică

 1. Aveam un vecin la tzara care statea mai mult in puscarie. La rastimpuri, “se libera”. Bineinteles, era numai temporar, intrucat facea ce facea si se intorcea la “facultate”. Atunci cand se intorcea acasa, de obicei avea grija sa revina dupa culesul viei. Mahalaua lua foc de la chefuri, muzica si cafteli. Dupa un timp reincepeau si furturile de animale. Tipul considera ca e de datoria lui sa-si respecte eticheta.

  Acum, carevasazica, si Base a revenit in mahala. In curand o sa avem si prima dileala de toamna. Cu recidivistii, in general, nu prea ai solutii. Nici nu prea poti sa-l lasi in offside. Vine el si se baga in treaba ta.

  Totusi, trebuie sa-i dea cineva o preocupare. Poate lansam un concurs – “Cum sa-l tinem pe Base ocupat ?”

  Sau gasim un vraci voodoo sau ceva de genul asta sa-i faca o manevra cu o tzepusa ? O baba sa-l deoache ?

 2. ce nu inteleg eu, e de ce se dau toti cu curul de pamant si afirma raspicat ca “Basescu nu a invatat/inteles nimic din suspendare”. Ba, eu cred ca a inteles ce a inteles si in 2004 si in 2009: votul e de kkt, important e cum tragi sforile la numarare.din 2004 nici el nici pdlul nau castigat nici o alegere si au guvernat continuu… deci, cine n-a inteles de fapt nimic din “lectia” suspendarii???

 3. Sta-i-ar felia în gît !
  Încă nu mi-am revenit, nu pot crede că, în ciuda tuturor evidenţelor, nu am scăpat de coşmarul regimului băsescu. Că în ţara mea, voinţa poporului meu e călcată în picioare, că încă “domnul” ne este impus de către ” Înalta Poartă” pe baza birului pe care-l făgăduieşte, bir supt din vlaga noastră, a tuturor. Că avem atîţia trădători şi atîţia laşi…

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.